Antibiotica verhogen risico op gehoorverlies bij patiënten met dodelijke bacteriële infecties


Ca. 80% van pasgeborenen op intensive care krijgt antibiotica waarvan gehoorschade bekend is

Oregon Health and science university

Op zoek naar een manier om het tij te keren van permanent gehoorverlies door het gebruik van levensreddende antibiotica, hebben onderzoekers van de Oregon Health & Science Universiteit ontdekt dat patiënten die gevaarlijke bacteriële infecties hebben een groter risico lopen op gehoorverlies dan eerder aangenomen. Ontstekingen door bacteriële infecties verhoogden de vatbaarheid voor gehoorbeschadigingen aanzienlijk door een toenemende opname van aminoglycoside antibiotica in het binnenoor, rapporteerden de onderzoekers. Hun uitkomsten worden gepubliceerd in de online uitgave van Science Translational Medicine.

“Momenteel wordt geaccepteerd dat de prijs die sommige patiënten moeten betalen om een levensbedreigende bacteriële infectie te overleven, het verlies betekent van hun gehoor. We moeten snel voor effectieve alternatieven zorgen in alle klinieken voor de behandeling van levensbedreigende infecties om het gehoor van patiënten niet op te hoeven offeren,” zegt Peter S. Steyger, Ph.D, hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde van Oregon Hearing
Research Center, Oregon Health & Science University School of Medicine. “De meeste gevallen waarbij patiënten behandeld worden met aminoglycosiden zijn kleine kinderen met levensbedreigende infecties. De kosten van dit onvoorspelbare gehoorverlies worden gedragen door patiënten en maatschappij. Als baby’s hun gehoor verliezen, begint een lang en moeilijk proces om te leren luisteren en spreken. Dit beïnvloedt hun opvoedingstraject en psychologische ontwikkeling, wat een dramatische impact kan hebben op hun toekomstige arbeidsinzetbaarheid, inkomen en kwaliteit van leven.”

Aminoglycosiden, antimicrobieel, onmisbaar bij de behandeling van levensbedreigende bacteriële infecties, zijn toxisch voor de oren. Een voor artsen vertrouwd middel bij de behandeling van hersenvliesontsteking, bacteriemie en ademhalingsinfecties bij taaislijmziekte, doden de aminoglycosiden de sensorcellen in het binnenoor die geluid en beweging waarnemen.

Pasgeborenen in intensive care, of NICU’s (neonatal intensive care units), lopen vooral risico. Elk jaar krijgt 80% van de 600.000 in NICU’s opgenomen baby’s in de VS aminoglycosiden. De cijfers van gehoorverlies bij NICU patienten is 2-4% vergeleken met 0,1 - 0,3% bij voldragen geboortes met aangeboren gevallen van gehoorverlies.

Toen Steyger c.s. een laag gehalte aan aminoglycosiden toedienden bij muizen, kregen deze een lichte vorm van gehoorverlies. Als de muizen een ontsteking hadden, typerend voor de infecties die bij mensen behandeld worden met aminoglycosiden, hadden de muizen een aanzienlijk grotere mate van gehoorverlies.

Het onderzoek legt de basis voor de verbetering van de standaard zorgrichtlijnen voor patienten die behandeld worden met aminoglycosiden. Om het gehoor van de patiënt te beschermen, riepen de onderzoekers op tot een meer gericht gebruik van aminoglycosiden en sporen artsen aan om meer gericht niet-giftige antibiotica te kiezen of anti-effectieve medicijnen voor de behandeling van patiënten met zware infecties.

Vanwege de wijdverspreide verkrijgbaarheid en lage kosten worden aminoglycosiden wereldwijd vaak gebruikt. Klinisch gebruik van aminoglycosiden is beperkt, vanwege het bekende risico op acute niervergiftiging en permanent gehoorverlies, maar zijn tegelijkertijd cruciale levensredders bij een fatale infectie.

Vertaling: Ellen Lam


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats