De ziekte van Alzheimer - Overzicht 30 jaar: een nieuw zorgenkind


De ziekte van Alzheimer wordt geassocieerd met de verschijning van karakteristieke neurotoxische proteïneaggregaten in verschillende hersengebieden. Chemische analyse van deze onoplosbare afzettingen laten zien dat zij bestaan uit een familie van korte eiwitfragmenten, aangeduid als beta-amyloïde peptiden die zijn afgeleid van een precursor eiwit genaamd APP door de achtereenvolgende werking van twee enzymen.

Een internationaal team van onderzoekers onder leiding van Christian Haass (hoogleraar Metabolic Biochemie aan LMU en zegsman voor het Duitse Centrum voor neurodegeneratieve ziekten in München) en Dr.Michael Willem (LMU) hebben nu een ontdekking gedaan die dit beeld van de pathogenese van de ziekte van Alzheimer versterken, hetgeen mogelijk verstrekkende gevolgen kan hebben voor ons begrip van de stelling: "Een tweede modus van APP splitsing bestaat, hetgeen inhoudt dat een vorige onbekende splitsing een alternatieve peptide genereert, "zegt Christian Haass.

De ontdekkers verwijzen naar het onlangs beschreven eiwit deel van de Griekse letter eta, genaamd amyloid-η '. "De verwerkingsroute die het produceert is gedurende meer dan 30 jaar bestudeerd. Dit omdat onderzoekers waaronder zijzelf hun aandacht hebben gericht op het ophelderen van de oorsprong van het beta-amyloïde en pogingen om Alzheimer te genezen door remming van productie van dit peptide," legt Haass uit. Het document dat de generatie van amyloïd-η beschrijft, verschijnt in het nieuwe nummer van het tijdschrift "Nature".

Een tot nu toe onbekende interactie
In samenwerking met de neurobioloog dr Hélène Marie, gebaseerd op het IPMC-CNRS in Valbonne (Frankrijk) en met de lokale collega's van de Technische Universiteit van München (TUM) bij de Synergy Excellence Cluster (Professor Arthur Konnerth en Dr Marc Aurel Busche), de LMU onderzoekers hebben ook onderzocht wat de effecten van de eta-amyloïde on zenuw-celfunctie in de hersenen zijn. Van beta-amyloïde is bekend dat het de zenuwcellen hyperactief maakt, en nu blijkt dat de ETA-amyloïde dit effect tegenwerkt. "Dus hier hebben we twee kleine peptiden geknipt uit hetzelfde precursor-eiwit, dat tegengestelde effecten op de neuronale activiteit hebben, en waarvan de acties normaal zorgvuldig moeten worden afgewogen," legt Haass uit.

Deze bevindingen hebben implicaties voor directe lopende klinische proeven bij de mens, die allemaal gericht zijn op beta-amyloïde. Een van de proeven, bijvoorbeeld, ontworpen om mogelijke farmacologische remming van beta-secretase na te gaan, is het proteolytische enzym dat de afgifte van het toxische amyloïde-beta uit APP initieert, wat geheugenverlies bij patiënten met Alzheimer kan geven. Haass, Willem en zijn collega's bevestigden dat het blokkeren van de werking van beta-secretase inderdaad niveaus van beta-amyloïde doet verminderen. Echter dit gaat gepaard met een enorme toename van de hoeveelheid eta-amyloïde. "Dit kan leiden tot verzwakking van neuronale activiteit en zou dus kunnen leiden tot de hersenfunctie," zegt Haass. Hij stelt daarom voor dat de onderzoekers moetengaan uitzien naar enige tekenen van onverwachte bijwerkingen in de huidige klinische studies.

Vertaling: Pieter Tau


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats