Alvleesklierontsteking vaak veroorzaakt door galstenen – ook verhoogd risico door statines


Idiopathische alvleesklierontsteking (pancreatitis) wordt vaak door kleine galstenen veroorzaakt, die moeilijk voorafgaand aan een chirurgische ingreep te zien zijn, blijkt uit een studie van de Universiteit van Oost-Finland. Er werden tijdens operaties aan idiopathische (van onbekende oorzaak) pancreatitis bij twee op de drie patiënten kleine galsteentjes gevonden. De studie toont ook aan dat acute pancreatitis vaker voorkomt bij statinegebruikers dan bij mensen die geen gebruiken.

De hoofdoorzaken van acute pancreatitis in Finland zijn alcohol en galstenen. In 10 - 20 procent van de gevallen bleef de onderliggende oorzaak onduidelijk. Deze gevallen kunnen worden verklaard door de kleine galsteentjes die niet tijdens een standaardonderzoek worden gevonden. Een galsteen kan vast komen te zitten op het knooppunt van de ductus choledochus (galweg) en de ductus pancreaticus (alvleeskliergang), wat leidt tot ontsteking van de alvleesklier.

In een gastro-intestinaal onderzoek werden patiënten die voor het eerst leden aan idiopathische pancreatitis willekeurig ingedeeld in een groep die geopereerd werd en een controlegroep. Bij 39 patiënten werd de galblaas verwijderd en 46 patiënten zaten in de controlegroep. Na gemiddeld 3 jaar volgde een vervolgonderzoek, dat uitwees dat bij 14 personen uit de controlegroep opnieuw pancreatitis werd gevonden en bij vier mensen uit de geopereerde groep. Terugkeer van de ziekte was dus veel waarschijnlijker bij de controlegroep. Op soortgelijke manier werden bij een ander onderzoek 23 gevallen van pancreatitis gevonden bij de controlegroep en maar acht in de geopereerde groep. Er werden kleine galsteentjes gevonden tijdens de operatie bij twee op de drie patiënten, terwijl die bij herhaaldelijke echoscopische onderzoeken vóór de operatie niet waren opgemerkt.

Deze bevinding is van belang voor het in kaart brengen van de oorzaken van idiopathische pancreatitis en behandelmethoden. Alcoholgebruik zou bijvoorbeeld misschien te vaak worden aangewezen als oorzaak. De terugkeer van idiopathische pancreatitis kan in veel gevallen worden voorkomen door galblaasverwijdering via een laparoscopische ingreep.

Risico op pancreatitis verhoogd, vooral tijdens eerste jaar van statinegebruik
Het onderzoek analyseerde ook het verband tussen pancreatitis en het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen, statines, omdat galstenen vaak gekristalliseerde cholesterol bevatten. Uit dierstudies is gebleken dat statines galstenen oplossen. De meeste galstenen worden bij ouderen gevonden, vaak asymptomatisch. Onderzoekers denken dat door statines ook de grootte van galstenen kan afnemen, zodat galsteentjes uit de galblaas zich kunnen verplaatsen naar het knooppunt tussen galweg en alvleeskliergang. Daar kan het zich manifesteren als pancreatitis.

In een retrospectief onderzoek dat werd uitgevoerd in het Universiteitsziekenhuis van Kuopio, werd ontdekt dat pancreatitis vaker voorkwam bij statinegebruikers dan bij niet-gebruikers. Aan de andere kant was de uitkomst van de galblaasoperatie bij zowel statinegebruikers als niet-gebruikers even goed. En de operatieve ingreep ging 10% sneller bij gebruikers dan bij niet-gebruikers. De studie werd uitgevoerd bij 461 acute panceratitispatiënten en 1140 patiënten met galstenen, en op een groep van 272 statinegebruikers en een controlegroep van 272 mensen.

Uit een landelijk onderzoek bleek dat het risico op acute pancreatitis door het gebruik van statines aanzienlijk toenam. Het risico was vooral verhoogd tijdens het eerste jaar van statinegebruik. De anonieme studie, gebaseerd op het register van het Finse Medicines Agency, betrof alle Finse gevallen van voor het eerst voorkomende pancreatitis die niet door alcohol of galstenen werd veroorzaak,t tussen 2008 en 2010, m.a.w. bijna 4500 mensen, met een controlegroep van bijna 25.000 mensen.

“Ondanks deze bevindingen moet men niet stoppen met statinemedicatie zonder de arts te raadplegen”, zegt Dr. Jukka Pulkkinen, die de resultaten presenteerde in zijn dissertatie.

De bevindingen werden oorspronkelijk gepubliceerd in Pancreas, BMC Gastroenterology, Pharmacoepidemiology and Drug Safety, en in Annals of Surgery.

De dissertatie van Jukka Pulkkinen, LIc. Med., genaamd Role of statins in acute pancreatitis and symptomatic cholelithiasis is te downloaden op: http://epublications.uef.fi/pub/urn_isbn_978-952-61-1937-3/

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats