Opgroeien op een boerderij biedt bescherming tegen astma en allergieën


Belangrijke inzichten voor de ontwikkeling van een vaccin tegen astma.

Onderzoekers van VIB (het toonaangevende Life Sciences Institute in Vlaanderen, België) en de Universiteit van Gent hebben met succes een oorzakelijk verband gevonden tussen blootstelling aan het zogenaamde boerderij stof en bescherming tegen astma en allergieën. Deze baanbrekende ontdekking is een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van een astma-vaccin. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Science.

Het is algemeen bekend dat het drinken van rauwe koemelk bescherming kan bieden tegen allergieën. Een 14 leden tellend onderzoeksteam, onder leiding van de professoren Bart Lambrecht en Hamida Hammad (beiden verbonden aan VIB en de Universiteit van Gent) heeft nu een solide wetenschappelijke basis voor deze claim.

Veelbelovende proeven met muizen.

Vele jaren geleden werd gevonden dat kinderen die opgroeien op boerderijen beter beschermd zijn tegen astma en allergieën. Tot voor kort waren wetenschappers niet in staat om vast te stellen waarom dit het geval is.

Prof. Bart Lambrecht (VIB / UGent / Universitair Ziekenhuis Gent): “Op dit punt hebben we een echt verband onthuld tussen boerderij stof en bescherming tegen astma en allergieën. We deden dit door muizen bloot te stellen aan boerderij stof, geëxtraheerd uit Duitsland en Zwitserland. Uit deze tests bleek dat de muizen volledig beschermd waren tegen huisstofmijt allergie, de meest voorkomende oorzaak van allergieën bij de mens.”

Belangrijke rol van het eiwit A20.

Naast het oorzakelijke verband ontdekten de wetenschappers het mechanisme hierachter: boerderij stof maakt dat het slijmvlies in de luchtwegen minder sterk reageert op allergenen zoals de huisstofmijt.

Professor Hamida Hammad (VIB / Universiteit Gent): “Dit effect wordt gecreëerd door het A20 eiwit, dat door het lichaam geproduceerd wordt als het in contact komt met boerderij stof. Wanneer we het A20 eiwit in het slijmvlies van de longen inactiveren, is boerderij stof niet langer in staat om een allergische of astmatische reactie te reduceren.

Tests bij patiënten.

Deze bevindingen werden vervolgens getest bij patiënten. De resultaten toonden aan dat mensen met allergieën en astma een tekortkoming hebben van het beschermende A20 eiwit. Het verklaart waarom ze zo heftig op allergenen reageren.

Professor Bart Lambrecht (VIB / UGent / Universitair Ziekenhuis Gent): “We hebben ook een testgroep van 2000 kinderen onderzocht die opgroeiden op boerderijen en we zagen dat de meesten van hen beschermd zijn. Degenen die niet beschermd zijn en nog steeds allergieën ontwikkelen, hebben een genetische variant van het A20 gen, die de oorzaak is van een storing in het A20 eiwit.”

Duidelijke vooruitzichten voor de toekomst.

De conclusies van het team hebben verschillende mogelijkheden geopend voor toekomstig onderzoek. Op dit moment proberen ze de werkzame stof in boerderij stof te identificeren die verantwoordelijk is voor het bieden van bescherming. Als dit eenmaal geïdentificeerd is kan de ontwikkeling van een preventief middel tegen astma de volgende stap zijn.

Professor Hamida Hammad (VIB / Universiteit Gent):. “We vermoeden dat, tot op zekere hoogte, het antwoord ligt in de endotoxinen, die deel uitmaken van de celwand van specifieke bacteriën. Waarschijnlijk zijn er nog andere bijdragende stoffen. De ontdekking van hoe boerderij stof bescherming biedt heeft ons zeker op het juiste pad gezet naar de ontwikkeling van astma-vaccins en nieuwe therapieën voor allergieën. Er zijn echter nog een aantal jaren van onderzoek nodig voordat ze beschikbaar zijn voor de patiënten.”

Vertaling: Lia Keizer



[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats