De rol van de darmflora in het voorkomen van allergieën


Het menselijk lichaam wordt bewoond door miljarden symbiotische bacteriën die een diversiteit dragen uniek aan elk individu. De microbiota wordt betrokken bij veel mechanismen waaronder de spijsvertering, de vitamine synthese en de afweer. Het staat vast dat een verlies van bacteriële symbionten de ontwikkeling van allergieën bevordert.

Het is de wetenschappers van het Pasteur Instituut gelukt het fenomeen te verklaren en te demonstreren hoe de microbiota werkt op het evenwicht van het immuunsysteem: de aanwezigheid van microben blokkeert specifiek de immuuncellen verantwoordelijk voor hett triggeren van allergieën. Deze resultaten zijn gepubliceerd in Science op 9 juli 2015.

De hygiëne hypothese suggereert koppeling tussen de daling van de infectieziekten en de toename van allergische aandoeningen in de geïndustrialiseerde landen. Verbeteringen in hygiëne verlaagt het contact met microben wat gepaard gaat met een verhoogde incidentie van allergische en auto-immuunziekten, zoals diabetes type 1.

Epidemiologische studies hebben deze hypothese onderbouwd door te laten zien dat kinderen in contact met dieren op de boerderij - en daarom met meer microbiële agenten - minder allergieën ontwikkelen tijdens hun leven. Omgekeerd hebben experimentele studies aangetoond dat antibiotica toedienen aan muizen tijdens de eerste levensdagen leidt tot een verlies van microbiota en vervolgens een verhoogde incidentie van allergie veroorzaakt.

Echter bleven tot nu toe de biologische onderliggende mechanismen van dit fenomeen onduidelijk. In deze studie gepubliceerd in Science, toont het team onder leiding van Gérard Eberl (hoofd van de Microenvironment and Immunity Unit aan het Institut Pasteur) aan dat bij muizen symbiotische intestinale microben inwerken op het immuunsysteem door het blokkeren van allergische reacties.

Verscheidene soorten immuunreactie kunnen worden opgewekt om het organisme te beschermen. De aanwezigheid van bacteriële of fungale microben veroorzaakt een reactie van immuuncellen bekend als type 3 cellen. Deze immuuncellen coördineren de fagocytose en doden de microben. Echter, in het geval van infectie door ziekteverwekkers die te groot zijn om te worden behandeld door het type 3 cellen (zoals parasitaire wormen en enkele allergenen), worden de cellen die de eliminatie van het pathogeen maar ook allergische reacties organiseren, Type 2 cellen genoemd.

In deze studie hebben wetenschappers van het Pasteur Instituut aangetoond dat type 3-cellen, geactiveerd tijdens een microbiële aanval, direct Type 2 cellen blokkeren. Type 2 cellen zijn aldus in de onmogelijkheid om immuunresponsen te genereren. Dit werk toont aan dat de microbiota indirect Type 2 immuunreacties regelt door het induceren van type 3 cellen.

Deze resultaten verklaren hoe een onbalans in microbiota een overdreven type 2 immuunrespons triggert, normaal gebruikt om te vechten tegen grote parasieten maar wat ook leidt tot alergische reacties.

Deze bevindingen vormen een belangrijke mijlpaal in het begrijpen van de balans tussen onze verschillende verdedigingsmechanismen. In termen van allergie behandeling bestaat een tot dusver onontgonnen therapeutische benadering in het stimuleren van type 3 cellen door het nabootsen van een microbieel antigen om allergie veroorzakende type 2 cellen te blokkeren.

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats