Blootstelling aan luchtverontreiniging in het eerste jaar levensjaar verhoogt het risico op allergieën


Een Canadese CHILD Study werpt nieuw licht op het risico op het ontwikkelen van allergieën tijdens de kindertijd.

Nieuw onderzoek van de Canadese Longitudinal Healthy Infant Development (KIND) toont aan dat de blootstelling aan luchtvervuiling buitenshuis tijdens het eerste levensjaar het risico verhoogt op het ontwikkelen van allergieën voor voedsel, schimmel, huisdieren en ongedierte.

Uit de studie, gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health Perspectives, blijkt het verband tussen de gevoeligheid voor allergenen en de blootstelling aan verkeersgerelateerde luchtvervuiling tijdens de kindertijd.

"Met de toename van allergieën onder kinderen in Canada en elders, waren we geïnteresseerd in het bepalen of de luchtvervuiling door het verkeer verantwoordelijk zou kunnen zijn," zei Michael Brauer, auteur van de studie en professor aan de School of Population and Public Health aan de Universiteit van British Columbia. "Dit is de eerste studie die een verband vindt tussen luchtverontreiniging en gemeten allergische sensibilisatie in het eerste levensjaar."

Terwijl de kinderen die worden blootgesteld aan luchtvervuiling een groter risico lopen, hebben de onderzoekers geen verband gevonden tussen de moeders blootgesteld aan luchtvervuiling tijdens de zwangerschap en allergie van hun kinderen. Vancouver had het grootste aantal kinderen die gevoeligheid voor allergenen (23,5 procent) ontwikkelden, vergeleken met Toronto en Edmonton (17 procent elk), en Manitoba (9 procent). Uit de studie is ook gebleken dat kinderen die leven met harige huisdieren en geen aangebouwde garage meestal geen gevoeligheid voor allergenen hebben.

"Inzicht in de milieu-risico's in het begin van het leven en invloed op de ontwikkeling van allergieën kan helpen preventieve maatregelen te nemen", zegt Hind Sbihi, promovendus aan UBC en hoofdauteur van de studie. "We hebben ook geconstateerd dat kinderen uit kinderopvang of met oudere broers en zussen in het huishouden, minder kans hadden om allergische sensibilisatie te ontwikkelen, wat suggereert dat de blootstelling aan andere kinderen beschermend kan zijn."

ACHTERGROND

In de Child Study, gefinancierd door AllerGen NCE en de Canadese Institutes of Health Research (CIHR), gaat het om meer dan 3.500 gezinnen en hun baby's in Canada, die nauwlettend werden gecontroleerd om te bepalen hoe genetische en een breed scala van milieu-factoren, bijdragen tot hun gezondheidssituatie, vooral met betrekking tot allergieën en astma.

De onderzoekers gebruikten gegevens van 2477 kinderen en beoordeelden de kinderen d.m.v. allergie huidtesten toen ze ongeveer één jaar oud waren. Ze werden getest op gevoeligheid voor tien allergenen, zoals katten, honden, huisstofmijt, kakkerlakken, schimmel, melk, eieren, soja en pinda. Van de deelnemers, was 16 procent gevoelig voor ten minste één van de geteste allergenen; 12,5 procent waren gevoelig voor een voedingsmiddel allergeen; en 5,3 procent voor inhalatie-allergeen.

De blootstelling aan verkeersgerelateerde luchtvervuiling werd bepaald door een schatting van de stikstofdioxide niveaus op het thuisadres van elk kind. De onderzoekers onderzochten ook hoelang elk kind weg was van huis, met inbegrip van kinderopvang aanwezigheid en het gebruik/soort van het ventilatiesysteem in huis.

Vertaling: Andre Teirlinck

 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste artikelen abonneer je
dan op onze gratis nieuwsbrief. [Klik hier]


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats