Luchtvervuiling kan de invloed van gewone door de lucht verspreide allergenen vergroten


Een tweetal luchtverontreinigende stoffen, die gekoppeld zijn aan de klimaatverandering, zouden ook in belangrijke mate kunnen bijdragen aan de ongekende stijging van het aantal mensen dat niest, snuift en proest gedurende het allergiejaargetijde. De twee gassen, stikstofdioxide en ozon op grondniveau, lijken chemische reacties op te roepen in bepaalde door de lucht verspreide allergenen, die hun werking kunnen versterken.Dat, gecombineerd met wereldwijde klimaatveranderingen, zou helpen verklaren waarom door de lucht verspreide allergieën nu steeds vaker voorkomen.

Deze bevindingen zullen vandaag worden gepresenteerd op de 249e Nationale Bijeenkomst en Tentoonstelling van het Amerikaanse Chemische Genootschap (ACS), het grootste wetenschappelijke genootschap ter wereld. Op de bijeenkomst worden bijna 11.000 rapporten gepresenteerd over nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap, en andere onderwerpen. Het wordt hier gehouden tot en met donderdag.

“Wetenschappers hebben lang vermoed dat luchtvervuiling en klimaatverandering betrokken zijn bij de wereldwijde toename in allergieën. De verklaring voor de onderliggende chemische processen hiervoor is lang ongrijpbaar geweest” zegt Ulrich Pöschl, PhD, van het Max Planckinstituut in Duitsland. “Ons onderzoek is slechts een beginpunt, maar het lijkt te suggereren hoe chemische veranderingen in allergene proteïnen optreden en hoe die de mate van allergeniteit kunnen beïnvloeden.”

In Amerika leiden 50 miljoen mensen aan neusallergieën, volgens het Amerikaanse College van Allergie, Astma en Immunologie. En dit aantal is aan het toenemen. In voorgaand werk hebben Pöschl; Christopher Kampf, PhD; Manabu Shiraiwa, PhD; en collega’s aan het Max Planckinstituut onderzocht hoe allergie veroorzakende stoffen in de lucht veranderen. Verder bouwend op dat werk besloten ze om dieper te gaan graven naar hoe dat gebeurt, en te onderzoeken hoe aan het verkeer gerelateerde luchtverontreinigingen de werking van deze allergenen zouden kunnen versterken.

In laboratoriumonderzoeken en computersimulaties onderzochten ze de effecten van verschillende niveaus van ozon en stikstofdioxide op het belangrijkste allergeen uit berkenstuifmeel, Bet v 1.

De onderzoekers bepaalden dat ozon – het belangrijkste bestanddeel van smog – een aminozuur genaamd Tyrosine oxideert, dat behulpzaam is bij de vorming van Bet v 1 eiwitten. Deze transformatie zet een chemische kettingreactie in beweging, die te maken heeft met reactieve zuurstof tussenvormen, en kan eiwitten samenvoegen, daarbij hun structuur veranderend en hun potentiële biologische effecten. Wanneer dit optreedt, kunnen de kruislings gekoppelde eiwitten krachtiger allergenen worden, volgens Kampf.

Het team van Pöschl ontdekte ook dat stikstofdioxide, een component van autouitlaatgassen, de polariteit en bindingscapaciteiten lijkt te wijzigen van Bet v 1 allergene eiwitten. Dit, gecombineerd met de effecten van ozon, zou de immuunreactie van het lichaam op deze deeltjes kunnen voorspellen, vooral in vochtige, natte en smog omstandigheden, zo voorspellen de onderzoekers.

De wetenschappers zijn van plan om ook andere gewijzigde allergene eiwitten in het milieu te identificeren en hopen, in samenwerking met biomedische onderzoekers, hun effect te bestuderen op het menselijke immuunsysteem, dat ook door andere fysiologische factoren beïnvloed zou kunnen worden.

“Ons onderzoek laat zien dat chemische veranderingen in allergene eiwitten een belangrijke rol zouden kunnen spelen in de wereldwijde toename in het optreden van allergieën,”zegt Kampf. “Met stijgende hoeveelheden aan deze verontreinigingen zullen we meer van die eiwitveranderingen krijgen, en die eiwitveranderingen zullen, op hun beurt, het allergene vermogen van de eiwitten beïnvloeden.

Vertaling: Manette Schönfeld



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats