Wetenschappers tonen aan dat veroudering het immuunsysteem verminkt en wijzen op de voordelen van antioxidanten


Scripps Research Institute.

Wetenschappers aan de Florida campus van het Scripps Research Institute (TSRI) hebben aangetoond hoe ouderdom de productie van nieuwe afweercellen verlamt, de reactie van het immuunsysteem op vaccins vermindert en het risico op infecties verhoogt. Het onderzoek laat bovendien zien dat antioxidanten in de voeding dit schadelijk proces vertragen.

Het onderzoek, gepubliceerd op 6 augustus in het tijdschrift Cell Reports, richtte zich op de thymus die T-lymfocyten produceert, kritische immuuncellen die voortdurend moeten worden aangevuld om te reageren op nieuwe infecties.

"De thymus begint al snel af te breken bij zeer vroege volwassenheid en gelijktijdig zijn functie te verliezen," zei TSRI Professor Howard Petrie. "Deze nieuwe studie legt voor de eerste keer een mechanisme bloot dat reeds lang het veronderstelde verband tussen normale immuunfunctie en antioxidanten bekrachtigt."

Wetenschappers werden gehinderd in hun inspanningen om specifieke immuuntherapieën voor ouderen te ontwikkelen door een gebrek aan kennis van de onderliggende mechanismen van dit proces.

Om deze mechanismen te verkennen ontwikkelden Dr. Petrie en zijn team een computermodel voor het analyseren van de activiteiten van genen in twee grote thymus celtypes - stromale cellen en lymfecellen - bij muizen, die vergelijkbaar zijn met menselijk weefsel in termen van functie en leeftijd gerelateerde atrofie. Het team vond dat stromale cellen specifiek deficiënt waren in het antioxidant enzym catalase, wat resulteerde in verhoogde niveaus van reactieve zuurstof bijproducten van de stofwisseling en vervolgens versnelde metabolische beschadiging.

Om de centrale rol van catalase te bevestigen verhoogden de wetenschappers de niveaus van dit enzym bij genetisch gemanipuleerde diermodellen wat resulteerde in het behoud van de grootte van de thymus voor een veel langere periode. Bovendien waren dieren aan dewelke twee gemeenschappelijke voedingsantioxidanten werden toegediend, waaronder vitamine C, ook beschermd tegen de effecten van veroudering van de thymus.

De bevindingen bieden ondersteuning voor de "vrije radicalen theorie 'van veroudering, waarin wordt voorgesteld dat reactive oxygen specien, zoals waterstofperoxide geproduceerd tijdens de normale stofwisseling, cellulaire schade veroorzaken die bijdraagt tot veroudering en ouderdomsziekten.

Terwijl andere studies hebben gesuggereerd dat geslachtshormonen, met name androgenen, zoals testosteron, een belangrijke rol spelen in het verouderingsproces, is het hen niet gelukt om de belangrijkste vraag te beantwoorden waarom atrofie van de thymus zoveel sneller optreedt dan bij andere lichaamsweefsels.

“Er is geen twijfel over dat de thymus opmerkelijk reageert op androgenen," merkte Dr. Petrie, "maar onze studie toont aan dat het fundamentele mechanisme van de vergrijzing in de thymus, namelijk de metabole schade, hetzelfde is als in andere lichaamsweefsels. Echter wordt het proces in de thymus versneld door een tekort aan essentiële beschermende effecten van catalase, dat in hogere gehaltes wordt gevonden in bijna alle andere lichaamsweefsels. "

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats