Activeren van beige vet zou obesitas kunnen bestrijden


Georgia State University.

ATLANTA - De mogelijkheid van het lichaam om warmte te benutten door het omzetten van witte vetcellen, die calorieën opslaan, in beige vetcellen die energie verbranden, kan helpen bij de bestrijding van obesitas, volgens onderzoekers aan de 'Georgia State University'.

Hun studie onthulde dat het natuurlijk mechanisme in het lichaam, dat witte vetcellen in bruinachtige - bekend als ‘brite’ of 'beige' vetcellen - omzet door het gebruik van warmte en het verhogen van de levering van bloedvaten van het sympathische zenuwstelsel (SNS) voor wit vetweefsel, een nieuwe en veelbelovende aanpak kan zijn voor de bestrijding van obesitas. Hoewel dit mechanisme niet van nature op grote schaal voorkomt omwille van het verband tussen wit vetweefsel en andere weefsels, met inbegrip van het hart en de bloedvaten dat kan leiden tot hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, zou het begrijpen van hoe dit zich voordoet nuttig kunnen zijn. De studie werd gepubliceerd in ‘International Journal of Obesity Supplements’.

Volgens het ‘National Heart, Lung and Blood Institute of the National Institutes of Health’ hebben bijna 70 procent van de Amerikanen overgewicht of obesitas. Strategieën voor de bestrijding van obesitas, zoals de farmacologische en gedragsmatige benaderingen om voedselinname te verlagen, hadden slechts marginaal succes. Patiënten die verschillende operaties ondergingen aan het gastrointestinaal systeem hebben baat gevonden maar dat zijn wel extreme ingrepen. Wetenschappers hebben goede hoop dat het verhogen van de energieafgave door beige vetcellen een effectieve manier zou kunnen zijn om obesitas te bestrijden.

Het lichaam heeft twee soorten vetweefsel: wit en bruin. Wit vetweefsel of wit vet slaat energie of calorieën op en produceert hormonen die worden afgescheiden in de bloedstroom. Bruin vetweefsel of bruin vet, is een donker gekleurd vetweefsel met bloedvaten dat energie verbrandt en zo warmte produceert. Oorspronkelijk dacht men dat alleen baby's bruin vet hadden maar onderzoekers vonden in 2009 kleine hoeveelheden bruin vet bij volwassenen.

In deze ‘review( studie onderzochten de wetenschappers hoe de SNS, een deel van het zenuwstelsel dat het lichaam helpt zich voor te bereiden op stress of noodsituaties, wit vetweefsel cellen 'bruint’ en ze omzet in beige en zo een potentieel mechanisme creëert voor het verhogen van warmte in het lichaam. Ze onderzochten gepubliceerde studies uit PubMed, een database van citaten voor biomedische literatuur, over de neurale controle van wit, beige en bruin vetweefsel.

"Misschien is het belangrijkste voor de omzetting van de witte vetcellen naar beige de dichtheid van de SNS zenuwen geleverd aan wit vetweefsel en de vetcellen populatie rond deze zenuwvoorziening die genetisch aanleg voor bruin hebben ", zei Vitaly Ryu, mede-auteur van de studie en senior onderzoeker II in het ‘Department of Biology and Center for Obesity Reversal at Georgia State’. "SNS verhoogt bij blootstelling aan koude en voedselonthouding, dus wanneer een afbraak van vetten en ‘celbruinen' plaats vindt.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats