Overslaan van maaltijden draagt bij aan abdominale gewichtstoename


Studie toont hevige schommelingen van de insuline en invloed op de lever.

Een nieuwe studie bij dieren suggereert dat overslaan van maaltijden een reeks metabole gevolgen heeft wat kan resulteren in abdominale gewichtstoename.

In de studie, ontwikkelden muizen die al hun voedsel tijdens één enkele maaltijd opaten en de rest van de dag vastten, insulineresistentie in de lever - wat wetenschappers beschowen als een veelbetekenend teken van prediabetes. Wanneer de lever niet reageert op insulinesignalen die doorgeven te stoppen met de productie van glucose, wordt extra suiker in het bloed opgeslagen als vet.

Deze muizen werden aanvankelijk op een beperkt dieet gezet en verloren gewicht in vergelijking met degene die onbeperkt toegang hadden tot voedsel. De muizen met beperkt dieet wonnen in gewicht wanneer terug calorieën werden toegevoegd aan hun dieet.

Vet rond hun middel - het equivalent aan menselijke buikvet - woog meer bij de muizen met beperkt dieet dan bij de muizen die de hele dag vrij konden knabbelen. Een overmaat van dit soort vet wordt geassocieerd met insulineresistentie en risico op type 2 diabetes en hartziekte.

"Dit geeft de ondersteuning aan het idee dat kleine maaltijden gedurende de dag nuttig kunnen zijn voor gewichtsverlies, al is dat niet praktisch voor veel mensen," zei Martha Belury, hoogleraar humane voeding aan de Ohio State University en hoofdauteur van de studie. “Je doel mag zeker niet zijn om maaltijden over te slaan om calorieën te besparen, omdat dit grote schommelingen teweeg brengt in de insuline en glucose wat je confronteert met meer vet in het lichaam.”

Het onderzoek is online gepubliceerd in het Journal of Nutritional Biochemistry.

Belury en collega's konden hun bevindingen koppelen aan de menselijke neiging om maaltijden over te slaan omwille van de verwachtingen die ze hadden - op basis van eerdere werk - met muizen op dieet. Gedurende drie dagen ontvingen de thesis muizen de helft van de dagelijkse calorieën die werden verbruikt door de muizen van de controlegroep. Voedsel werd geleidelijk toegevoegd tot dag zes wanneer alle muizen dezelfde hoeveelheid voedsel per dag kregen.

De muizen die op dieet waren gezet ontwikkelden een vreetgedrag dat aanhield gedurende het hele onderzoek, wat betekent dat ze klaar waren met hun dagvoedsel in ongeveer vier uur om dan te vasten gedurende de komende 20 uur.

"Mensen hoeven dit gedrag niet per se over een periode van 24 uur te vertonen maar het doel van sommige mensen is toch slechts één maaltijd per dag te eten.”

Het vreetgedrag en vasten bij muizen beïnvloedt het metabolisme wat de onderzoekers toeschrijven aan de piek en dan ernstige daling van de productie van insuline. Bij muizen die vraten en vastten zagen de onderzoekers verhogingen van ontsteking en hogere activering van genen die de opslag van vetmoleculen en vollere vetcellen promoten - vooral in de buikstreek - in vergelijking met de muizen die de hele dag knabbelden.

Voor de controle van de insulineresistentie gebruikten de wetenschappers een geavanceerde technologie om de glucoseproductie te detecteren. De lever stuurt glucose uit wanneer het signalen ontvangt dat de insulineniveaus te laag zijn - bijvoorbeeld, terwijl de mensen slapen stuurt de lever glucose naar de hersenen. Deze productie stopt na een maaltijd, wanneer insuline wordt vrijgegeven door de alvleesklier en zijn voornaamste taak uitoert nl. het verwijderen van suiker uit het bloed en het sturen van glucose naar meerdere soorten cellen die het absorberen voor energie.

Met dit technisch onderzoek vonden Belury en collega's dat glucose achterbleef in het bloed van muizen die vraten en vastten - wat betekent dat de lever geen insulineboodschap kreeg.

"Wanneer de lever niet wordt gestimuleerd door insuline en de glucose output van de lever hoger is betekent dit dat de lever niet reageert op signalen voor het stilleggen van de glucoseproductie" zei Belury. "Deze muizen hebben nog geen type 2 diabetes, maar ze reageren niet meer op insuline en die toestand van insulineresistentie wordt aangeduid als prediabetes."

Insulineresistentie geeft risico op buikvet ook wit vetweefsel genoemd, dat energie opslaat.

"Hoewel de muizen die vraten en vastten ongeveer hetzelfde lichaamsgewicht hadden als de controle muizen, was het vetweefsel deposito zwaarder. Als je meer suiker in het bloed pompt zal de adipose glucose opslaan. Dat maakt een gelukkige vetcel - die je echter niet hebben wil. We willen minder van die cellen om het vetweefsel te reduceren”, zei Belury.

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats