Studie ontdekt nieuwe manier om met bruin vet overgewicht te verminderen


Een studie door onderzoekers in Duke-NUS Graduate Medical School Singapore (Duke-NUS) heeft een nieuwe manier aangetoond waarop de aanmaak van bruin vet, een potentiële vechter tegen obesitas, in het lichaam kan worden gestimuleerd. Deze bevinding geeft onderzoekers een mogelijk therapeutisch wapen tegen obesitas.

In een Cell Metabolism artikel, beschrijven Duke-NUS Assistant Professor Sun Lei en zijn team het onderzoek op de lange niet-coderende RNA’s (Ribonucleïnezuur) in vet (vet) weefsel van muizen. Lange niet-coderende RNA's zijn sinds kort opgewaardeerd als belangrijke controle elementen voor verschillende biologische functies in het lichaam.

Het team creëerde een catalogus van 1500 lange niet-coderende RNA’s in vetweefsel van muizen en dat is de meest uitgebreide catalogus ooit gemaakt in zijn soort. Dank zij deze catalogus waren de wetenschappers in staat om een bepaald lange niet-coderende RNA te identificeren zonder dewelke bruine vetcellen zich niet goed kunnen ontwikkelen.

Bruin vet is momenteel onderhevig aan intense studies voor zijn mogelijke rol in de preventie van obesitas. Er zijn twee typen adipose weefsels in het menselijk lichaam - wit vetweefsel (wit vet) en bruin vetweefsel (bruin vet). Bruin vet is nodig voor warmteopwekking bij de baby en er werd voorheen aangenomen dat naarmate wij opgroeien dit vet verdwijnt. Het is echter duidelijk dat bruin vet nog kan ontwikkelen bij volwassenen waarbij is aangetoond dat het het metabolisme versnelt en calorieën verbrandt.

"We wilden onderzoeken wat bruin vet uniek maakt," verklaarde Dr. Lei, van het Cardiovascular and Metabolic Diseases Programme aan het Duke-NUS. "De mechanismen die de ontwikkeling van bruin vet ondersteunen hebben een therapeutisch potentieel, en we zijn verheugd dit mechanisme te hebben gevonden. Bovendien draagt dit onderzoek bij aan onze groeiende expertise op het gebied van obesitas en diabetes bij Duke-NUS."

Wereldwijd werden er meer dan 1,9 miljard volwassenen geclassificeerd met overgewicht, terwijl 600 miljoen van deze volwassenen zwaarlijvig bleken te zijn. De wereldwijde prevalentie van obesitas is meer dan verdubbeld tussen 1980 en 2014. Aangezien het aantal mensen met overgewicht en obesitas stijgt, neemt ook het risico op de bijbehorende ziekten toe. Het merendeel van de wereldbevolking leeft in landen waar overgewicht en obesitas meer mensen doodt dan ondergewicht. Er is dringend behoefte aan een nieuwe therapeutische strategie voor obesitas.

De volgende stap, voordat deze kennis kan worden toegepast, is om een dergelijke lange niet-coderende RNA bij de mens te identificeren. Onderzoekers en farmaceutische bedrijven kunnen dan testen uitvoeren op manieren om lange codering RNA in te zetten om de bruin vet productie te maximaliseren om zo gewichtsverlies te versnellen.

Vertaling: Andre Teirlinck

 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste artikelen abonneer je
dan op onze gratis nieuwsbrief. [Klik hier]


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats