Kiezen voor proteïne- en koolhydraatrijk voedsel kan grote gevolgen hebben voor lange-termijn gewichtstoename


Kleine, consistente veranderingen in het eten van proteïne- en koolhydraatrijk voedsel kan een grote impact hebben op lange-termijn gewichtstoename, volgens een nieuwe studie door onderzoekers van de Friedman School of Nutrition Science & Policy van Tufts University. De resultaten werden deze week bekend gemaakt in The American Journal of Clinical Nutrition.

Gebaseerd op het langer dan 16 jaar volgen van 120.000 mannen en vrouwen in drie lange-termijn studies door Amerikaanse gezondheidsdeskundigen, ontdekten de auteurs dat een eetpatroon met een hoog glykemisch gehalte (GL) door het eten van bewerkte granen, zetmeel en suikers in verband stond met meer gewichtstoename. Eerder onderzoek relateerde GL in het eetpatroon - een weergave van hoezeer bepaald voedsel een stijging van het bloedsuiker kan veroorzaken - met chronische ziektes als type 2 diabetes, maar er werd nooit vastgesteld hoe GL in verband staat met gewichtstoename na vele jaren.

Vervolgens stelden de onderzoekers vast of veranderingen in GL invloed hadden op de relatie tussen het meest proteïnerijke voedsel en lange-termijn gewichtstoename.

"Er is toenemend wetenschappelijk bewijs dat een vermindering van laag-kwalitatieve koolhydraten (zoals witbrood, aardappelen en snoep) en proteïnerijk voedsel in het eetpatroon doeltreffender kan zijn voor gewichtsverlies," zegt hoofdauteur en correspondent Jessica Smith, Ph.D, gastonderzoeker van de Friedman School en onderzoeksmedewerker van de Harvard T.H. Chan School of Public Health. "We wilden weten hoe dit van toepassing kon zijn om in eerste instantie gewichtstoename te voorkomen."

Smith en haar collega's keken eerst naar de relatie tussen veranderingen in proteïnevoedsel en gewichtstoename gedurende de follow up na elke vier jaar. Verschillende hoofdpunten werden ontdekt:
Toenemende consumptie van rood vlees en verwerkte vleesproducten werd het meest geassocieerd met gewichtstoename.
Toenemende consumptie van yoghurt, vis, kip zonder vel, en noten werd het meest geassocieerd met gewichtsverlies - hoe meer ervan gegeten werd, hoe minder gewichtstoename.
Toenemende consumptie van andere zuivelprodukten, inclusief volvette kaas, volle melk, èn magere melk, droeg niet noemenswaardig bij tot ofwel gewichtstoename, ofwel -afname.

"Het vetgehalte in zuivelprodukten scheen niet belangrijk te zijn voor gewichtstoename," zegt Smith. "Sterker nog, als er meer magere zuivelprodukten gegeten werden, verhoogde dat eigenlijk de consumptie van koolhydraten, wat weer voor gewichtstoename zorgde. Hieruit blijkt dat men jarenlang de weinige calorieën in magere zuivelprodukten compenseert door de consumptie van koolhydraten te verhogen."

Vervolgens ontdekten de auteurs verschillende synergetische verbanden tussen veranderingen in proteïnerijk voedsel en veranderingen in GL. Bijvoorbeeld, het verhogen van porties voedsel gerelateerd aan gewichtstoename, zoals rood vlees, en tegelijkertijd het verhogen van GL door het eten van meer laag-kwalitatieve koolhydraten zoals witbrood, versterkten het verband met gewichtstoename. Maar verlaging van GL door het eten van bijvoorbeeld rood vlees met groenten, beperkte die gewichtstoename enigszins.

Voor vis, noten en ander voedsel in verband gebracht met gewichtsverlies, verbeterde een GL verlaging het effect op gewichtsverlies, terwijl een verhoogd GL het effect op gewichtsverlies verminderde. Opmerkelijk genoeg werd ander voedsel, zoals eieren en kaas, niet in verband gebracht met een gemiddelde gewichtsverandering, maar toen porties hiervan werden vermeerderd in combinatie met verhoogd GL, werden ze in verband gebracht met gewichtstoename. Aan de andere kant, toen de porties kaas en eieren werden opgevoerd in combinatie met verlaagd GL, verloren de deelnemers daadwerkelijk gewicht.

"Onze studie kan toegevoegd worden aan een toenemende hoeveelheid nieuw onderzoek dat het tellen van calorieën niet de meest effectieve manier is voor lange-termijn gewichtscontrole en -preventie," zegt senior auteur Dariush Mozaffarian, M.D., Dr.P.H., decaan van de Friedman School. "Sommige voedingsmiddelen helpen bij het voorkomen van gewichtstoename, andere maken het erger. Het meest interessant is dat een combinatie van voedingsmiddelen een groot verschil lijkt te maken. Onze uitkomsten suggereren dat we niet alleen de nadruk moeten leggen op specifiek proteïnerijk voedsel, zoals vis, noten en yoghurt, om gewichtstoename te voorkomen, maar ook moeten focussen op het vermijden van bewerkte granen, zetmeel en suikers om zoveel mogelijk voordeel te halen uit gezond, proteïnerijke voedsel; nieuwe voordelen te creëren voor ander voedsel zoals eieren en kaas, en gewichtstoename door vleesconsumptie te verminderen."

De onderzoekers gebruikten erkende zelfgerapporteerde voedingsvragenlijsten van drie studies, aangemeld door doktoren, verpleegkundigen en andere gezondheidsdeskundigen uit heel Amerika. Nadere studie van de relatie tussen proteïne- en koolhydraatrijk voedsel en gewichtscontrole in andere bevolgingsgroepen zou nuttig zijn.

Vertaling: Ellen Lam



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats