Obesitas wordt geassocieerd met neurotransmitters in de hersenen


Onderzoekers van Aalto University en University of Turku vonden hoe obesitas geassocieerd is met veranderde opioide neurotransmissie in de hersenen.

Nieuw onderzoek onthult hoe obesitas verband heeft met een veranderde werking van het opioïde systeem van de hersenen dat nauw betrokken is bij het genereren van aangename sensaties. De onderzoekers vonden dat obesitas geassocieerd is met een beduidend verlaagd aantal opioïde receptoren in de hersenen. Er werden echter geen veranderingen waargenomen in de neurotransmitter dopamine dat motivatieaspecten van eten regelt.

Obesitas is een grote uitdaging voor de menselijke gezondheid omdat het wordt geassocieerd met ernstige medische aandoeningen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en beroerte. Hoewel het algemeen bekend is dat ongezonde eetgewoonten de belangrijkste oorzaak zijn voor obesitas, hebben mensen vaak problemen met het veranderen van hun eetgewoonten.

Onze bevindingen benadrukken hoe obesitas wordt geassocieerd met moleculaire veranderingen in de hersenen. Het is mogelijk dat het gebrek aan opioïde receptoren in de hersenen de zwaarlijvige individuën predisponeert om te veel te eten teneinde de verminderde hedonistische reacties in dit systeem te compenseren, vertellen professor Lauri Nummenmaa en onderzoeker Henry Karlsson.

De bevindingen hebben belangrijke implicaties over ons begrip van de oorzaken van zwaarlijvigheid. Ze helpen ons de mechanismen te begrijpen die betrokken zijn bij te veel eten en bieden nieuwe inzichten in gedragsmatige en farmacologische behandeling en preventie van overgewicht. Maar we weten nog niet of de veranderde hersenen neurochemistry de oorzaak dan wel het gevolg is van obesitas.

De onderzoekers maten de beschikbaarheid van mu-opioïde en type 2 dopamine-receptoren in de hersenen bij personen met een normaal gewicht en bij obese personen met behulp van positron emissie tomografie van het Turku PET Centre.

http://www.aalto.fi/en

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats