Onderzoek relateert niveau van in het lichaam opgehoopte schadelijke stoffen met obesitas niveau


Een team van Spaanse wetenschappers bewijst dat mensen met hogere gehaltes persistente organische verontreinigende stoffen in hun organisme ook lijden onder hogere cholesterol en triglyceride gehaltes.

Een Spaans team van wetenschappers, waaronder verschillende onderzoekers van de universiteit van Granada, bevestigt dat er een verband bestaat tussen gehaltes aan bepaalde in het lichaam opgehoopte milieuverontreinigende stoffen, en hun mate van obesitas. Personen met meer verontreinigde stoffen in hun organisme lopen, naast hogere cholesterol en triglyceride gehaltes, ook een belangrijk groter risico op hart- en vaatziekten.

Deze studie werd gepubliceerd in het prestigieuze Environmental Pollution, met partcipatie van onderzoekers van de universiteit van Granada, de universiteitsziekenhuizen van San Cecilio en Virgen de las Nieves, en de Andalusian School of Public Health, allen medewerkers bij het Granada Biohealth Research Institute.

Dit onderzoek heeft de gehaltes aan opgehoopte verontreinigde stoffen geanalyseerd in adipeus weefsel (vetweefsel) van bijna 300 mannen en vrouwen op de chirurgie afdelingen van twee ziekenhuizen in de provincie Granada (Spanje).

De geanalyseerde stoffen, bekend als persistente organische pollutants (verontreinigende middelen), oftewel POP's, blijven jarenlang, zelfs tientallen jaren in het milieu, zonder af te breken.

"Men wordt voornamelijk door voedsel aan POP's blootgesteld. Bovendien hopen POP's geleidelijk op in het lichaamsvet, en dit is de reden waarom de mediane niveaus in ons onderzoek ons inzicht geven in de persoonlijke opstapeling gedurende een aantal jaar", zegt Juan Pedro Arrebola, de hoofdauteur van het artikel .

Met behulp van complexe statistische methodes bevestigden deze wetenschappers dat de diverse, opgestapelde hoeveelheden POP's in verband stonden met obesitas en met serum niveaus cholesterol en triglycerides, ongeacht geslacht, leeftijd, woonplaats of rookgewoonten van de deelnemers aan het onderzoek.

"Over het algemeen zagen we dat mensen met hogere POP niveaus kwantitatief meer obesitas hadden en ook hogere cholesterol en triglyceride gehaltes vertoonden, beschouwd als belangrijke risicofactoren voor hart-en vaatziekten, terwijl deze relaties complex waren en niet altijd lineaire patronen lieten zien", stelt Arrebola.

http://www.ugr.es

Vertaling: Ellen Lam



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats