Radboud Universiteit: Proefschrift over Acupunctuur


Dr. Bosch onderzocht de effecten van acupunctuur bij slaapstoornissen van mensen met depressie en schizofrenie. Alle proefpersonen waren al lange tijd onder behandeling van een psychiater en kregen tijdens het acupunctuur-onderzoek hun gebruikelijke therapie. De vraag was of acupunctuur een meerwaarde heeft ten opzichte van de huidig beschikbare reguliere aanpak.

Acupunctuur bleek goed te werken op de slaapstoornis. Daardoor verbeterde de kwaliteit van leven bij mensen met een depressie. Hun stemming verbetert sterk. Zij voelen zich prettiger, kunnen weer goed inslapen en de kwaliteit van hun slaap verbetert. Dezelfde effecten treden ook op bij schizofrenie-patiënten. Zowel bij depressieve als bij schizofrenie patiënten trad het grootste effect op na 3 maanden gestopt te zijn met de acupunctuurkuur. Deze conclusies trekt Peggy Bosch in haar proefschrift die ze op 26 nov. aan de Nijmeegse Universiteit gaat verdedigen

Dr. Bosch laat zien dat acupunctuur een fors positief effect heeft op bepaalde netwerken in onze hersenen. Die netwerken bepalen mede hoe we ons voelen, of we makkelijk inslapen en of onze slaap van hoge kwaliteit is. Daarom voelen we ons na enkele acupunctuurbehandelingen vaak al veel beter, zijn we minder gedeprimeerd en slapen we beter in- en door.

In het proefschrift bepreekt dr. Bosch ook de situatie van één bepaalde patiënt: een 63-jarige vrouw. Zij lijdt aan voortdurende hallucinaties: van een kraai die als maar in haar rug pikt. Ze heeft zelfs last van fysieke pijn van dat gepik. De patiënte kreeg gedurende 12 weken een wekelijkse acupunctuurbehandeling als extra (naast de standaard Westerse) behandeling.
Uit de resultaten bleek dat mevrouw ervaarde dat ze door de dag heen beter ging functioneren. Hoewel ze nog steeds hallucinaties had, voelde ze zich daar minder door belast. De pijn van het pikken verminderde ook aanzienlijk. Daarnaast werd een verbetering op de depressieschaal gevonden. Verder beschreef mevrouw een sterke vooruitgang in de kwaliteit van haar slaap.

Op basis van moderne studies adviseert ook de WHO acupunctuur. En wel bij meer dan 100 aandoeningen met pijn-, ontstekings- ,vruchtbaarheids- of psychische klachten .
Acupunctuur was al bewezen effectief voor de stimulatie van hormonen zoals bijvoorbeeld endorphine en nu wordt met dit proefschrift bewezen, dat met het in balans brengen van hormonen ook de emoties in balans kunnen worden gebracht.

Proefschrift M.P.C. Bosch.pdf
https://www.perssupport.nl/uploads/content/file/Proefschrift%20M.P.C.%20Bosch.pdf


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats