Nieuws

 


Veranderingen in de hersenen worden geassocieerd met sporadisch marihuanagebruik bij jonge volwassenen


Inleidende studie suggereert effecten van de drug zelfs bij diegenen die niet verslaafd zijn.

Volgens een studie gepubliceerd op 16 april in The Journal of Neuroscience kunnen grootte en vorm van de twee hersengebieden die betrokken zijn bij emotie en motivatie verschillen bij jonge volwassenen die minstens één keer per week marihuana roken. De bevindingen suggereren dat recreatief gebruik van marihuana kan leiden tot eerder geïdentificeerde veranderingen in de hersenen en benadrukken het belang van onderzoek gericht op het begrijpen van de lange termijn effecten op de hersenen van laag tot matig gebruik van marihuana.

Volgens de meest recente analyse van het Nationaal Onderzoek op drugsgebruik en Geestelijke Gezondheid is marihuana de meest gebruikte illegale drug in de Verenigde Staten met naar schatting 18,9 miljoen gebruikers. Marihuanagebruik wordt vaak geassocieerd met problemen van motivatie, aandacht, leren en geheugen. Eerdere studies waarbij dieren werden blootgesteld aan tetrahydrocannabinol (THC) - de belangrijkste psychoactieve component van marihuana - toont aan dat het geneesmiddel structurele veranderingen veroorzaakt in hersenengebieden betrokken bij deze functies. Echter, minder bekend is de invloed van laag tot matig gebruik van marihuana op de hersenstructuur bij mensen, vooral bij tieners en jonge volwassenen.

In de huidige studie gebruikten Jodi Gilman, PhD, Anne Bloed, PhD en Hans Breite , MD van de Northwestern University en het Massachusetts General Hospital/Harvard Medical School magnetische resonantie beeldvorming (MRI) om de hersenen van 18- tot 25- jarigen die meldden minstens één keer per week marihuana te roken, met anderen met weinig tot geen geschiedenis voor het gebruik van marihuana.

Hoewel psychiatrische evaluaties de mogelijkheid uitsloten dat de marihuana gebruikers afhankelijk waren van de drug bleek uit de beeldgegevens dat zij significante verschillen in de hersenen hadden. De nucleus accumbens - een gebied van de hersenen bekend betrokken te zijn bij de verwerking van beloning - was groter en was veranderd in zijn vorm en structuur bij de marihuana gebruikers in vergelijking met de niet-gebruikers.

"Deze studie suggereert dat zelfs licht tot matig recreatief gebruik van marihuana veranderingen in de anatomie van de hersenen kan veroorzaken," zei Carl Lupica , PhD, die drugsverslaving studeert aan het National Institute on Drug Abuse en niet betrokken was bij dit onderzoek. "Deze observaties zijn bijzonder interessant omdat eerdere studies zich voornamelijk hebben gericht op de hersenen van zware marihuana rokers en grotendeels de hersenen van occasionele gebruikers hebben genegeerd."

Het team van wetenschappers vergeleek de grootte, vorm en dichtheid van de nucleus accumbens en de amygdala - een hersengebied dat een centrale rol speelt bij emotie - bij 20 marihuana gebruikers en 20 niet-gebruikers. Aan de marihuana gebruikers werd gevraagd hun drugsgebruik te schatten over een periode van drie maanden met inbegrip van het aantal dagen dat ze rookten en de hoeveelheid van de per dag verbruikte drug. De onderzoekers vonden dat hoe hoger het gebruik hoe groter de afwijkingen in de nucleus accumbens en amygdala waren. De vorm en de dichtheid verschilden ook tussen marihuana gebruikers en niet-gebruikers .

"Deze studie is een sterke uitdaging voor het idee dat toevallig marihuanagebruik geen slechte gevolgen zou hebben," zei Breiter.

Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats