Constatering van biologische klok die vrouwelijke vruchtbaarheid bepaalt


Onderzoekers van de universiteit van Gotenborg hebben de biologische klok vastgesteld die de vrouwelijke vruchtbaarheid regelt. De ontdekking betekent een aanzienlijke bijdrage aan onderzoek gericht op het vinden van medische methodes om onvruchtbaarheid bij vrouwen te behandelen.

Sommige vrouwen kunnen een voorspoedige zwangerschap hebben op 50-jarige leeftijd, terwijl andere vrouwen niet in staat zijn om zwanger te raken op hun 30e. Onderzoekers zijn nog steeds niet in staat om zulke verschillen volledig te verklaren. Eén factor is dat het eerste begin van de menopauze beïnvloed wordt door het tijdstip waarop de baarmoeder geen eitjes meer loslaat.

Een recente studie aan de universiteit van Gotenburg brengt inzicht in het mysterie van de biologische klok die de vruchtbaarheid regelt.

Net zoals pasgeboren babies koesterende zorg nodig hebben om te kunnen overleven, hebben eitjes in de baarmoeder voeding en steun nodig van de granulosacellen in de primaire follikel. Volgens de laatste ontdekking door professor Kui Liu’s onderzoeksteam, speelt een signaalroute in deze cellen een hoofdrol in het mogelijk maken van immature eitjes om te overleven.

Routes die het lot van een eitje bepalen

De mTOR signaalroute in de granulosacellen is nodig om de uitdrukkingskracht van de stamcel-groeifactor te activeren, die zich vervolgens verbindt met de c-kit receptoren van eitjes, en hun lot bepaalt.

Volgens professor Liu, aangesloten bij het Department of Chemistry and Molecular Biology van de universiteit van Gotenburg: “Dit mechanisme geeft de granulosacellen toestemming om te beslissen wanneer eitjes beginnen te groeien en wanneer ze sterven. In die zin dienen ze als een soort biologische klok die het begin van de menopauze controleert.”

Onderzoekers menen dat de ontdekking de weg zal wijzen naar interventies die de groei stimuleren van eitjes die niet in staat waren om te volgroeien. Hun hoop is erop gevestigd dat toenemende kennis over de moleculaire mechanismen, die de ontwikkeling van menselijke eitjes bepalen, toegepast kunnen worden op klinische behandeling van vrouwelijke onvruchtbaarheid in de komende jaren. Professor Liu’s team neemt, met dit doel in gedachten, een grote sprong voorwaarts.

Professor Liu is verbonden aan het Department of Chemistry and Molecular Biology van de universiteit van Gotenburg. Zijn team bestudeert genetische en epi genetische regulering van de ontwikkeling van vrouwelijke voortplantingscellen (sex cellen). Sinds de laatste paar jaren zijn hun inspanningen gericht op zowel basis preklinisch onderzoek als de toepassing van resultaten op klinische technieken, afkomstig door studies op muizen, voor de behandeling van vrouwelijke onvruchtbaarheid.

Vertaling: Ellen Lam


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats