Nieuws

 

Hersenen kunnen nooit volledig herstellen na blootstelling aan verf,
lijm of ontvetters


Volgens een studie gepubliceerd in het nummer van 13 mei 2014, van Neurology ® , het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology kunnen mensen die worden blootgesteld aan verf-, lijm- of ontvetterdampen op het werk, decennia na hun blootstelling problemen ervaren met het geheugen en het denken.

"Onze bevindingen zijn bijzonder belangrijk omdat de blootstelling aan oplosmiddelen heel gebruikelijk is, zelfs in de geïndustrialiseerde landen als de Verenigde Staten," zei studie auteur Erika L. Sabbath, SCD, van de Harvard School of Public Health in Boston. "Oplosmiddelen vormen een reëel gevaar voor de huidige en toekomstige cognitieve gezondheid van de werknemers, en als pensioenleeftijden omhoog gaan gaat de duurtijd dat mensen worden blootgesteld ook omhoog."

De studie omvatte 2.143 gepensioneerden van een Frans nationale nutsbedrijf. Onderzoekers beoordeelden levenslange blootstelling van de werknemers aan gechloreerde oplosmiddelen, petroleum oplosmiddelen, en benzeen met inbegrip van het tijdstip van de laatste blootstelling en levensduur dosering. Benzeen komt voor in kunststoffen, rubber, verf, detergentia en andere synthetische materialen. Gechloreerde oplosmiddelen vindt men in stomerij oplossingen, motor schoonmakers, afbijtmiddelen en ontvetters. Petroleum oplosmiddelen worden gebruikt in kunststof tapijten, poetsmiddelen voor meubels, verf, verfverdunners en lak. Van de deelnemers, werden 26 procent blootgesteld aan benzeen, 33 procent aan gechloreerde oplosmiddelen en 25 procent aan petroleum oplosmiddelen.

De deelnemers ondergingen acht proeven over hun geheugen en denkvaardigheden gemiddeld 10 jaar nadat ze met pensioen waren gegaan bij een gemiddelde leeftijd van 66. 59 procent van de deelnemers had waardevermindering op drie van de acht proeven; 23 procent had waardevermindering op vier of meer tests; 18 procent had geen vermindering.

De gemiddelde levensduur van blootstelling werd bepaald op basis van de historische boekhouding van het bedrijf en de deelnemers werden ingedeeld in groepen zonder blootstelling, matige blootstelling bij minder dan het gemiddelde en hoge blootstelling als ze hoger dan het gemiddelde scoorden. Ze werden ook ingedeeld volgens wanneer de laatste blootstelling had plaatsgevonden met degenen die de laatste 12 tot 30 jaar voorafgaand aan de test waren blootgesteld beschouwd werden als recente blootstelling en die met laatste blootgestelling 31-50 jaar voorafgaand werden beschouwd als meer afstandelijk.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen met een hoge recente blootstelling aan oplosmiddelen het grootste risico hadden op geheugen en denktekorten. Bijvoorbeeld: die met een hoge recente blootstelling aan gechloreerde oplosmiddelen hadden 65 procent meer kans lager te scoren op tests van het geheugen en visuele aandacht en taakschakelen dan degenen die niet werden blootgesteld aan oplosmiddelen. Het resultaat bleef nagenoeg hetzelfde voor factoren zoals opleidingsniveau, leeftijd, roken en alcoholgebruik.

"De mensen met een hoge blootstelling in de laatste 12 tot 30 jaar toonden stoornissen in bijna alle gebieden van het geheugen en het denken ook degenen die niet regelmatig waren blootgesteld aan oplosmiddelen," zei Sabbath. "Echt verrassend was dat we ook een aantal cognitieve problemen vonden bij hen die langer geleden in hoge mate waren blootgesteld, tot 50 jaar voor de testen. Dit suggereert dat de tijd van blootstelling aan oplosmiddelen geen invloed heeft op sommige geheugen en cognitieve vaardigheden na hoge blootstelling. "

Sabbath zei dat de resultaten gevolgen kunnen hebben voor het beleid op de werkplek voor oplosmiddel blootstellingslimieten. "Natuurlijk ishet eerste doel het beschermen van de cognitieve gezondheid van de werknemers . Maar bescherming van werknemers tegen blootstelling kan ook profijt hebben voor organisaties, betalers en de samenleving door vermindering na pensionering van de kosten voor gezondheidszorg en de werknemers langer aan het werk te kunnen houden ," zei Sabbath. "Gepensioneerde werknemers die langdurige blootstelling aan oplosmiddelen tijdens hun loopbaan hebben ondergaan kunnen baat hebben bij reguliere cognitieve screening om problemen vroegtijdig op te vangen, screening en behandeling van hartproblemen die invloed kunnen hebben op de cognitieve gezondheid of mentaal stimulerende activiteiten zoals het leren van nieuwe vaardigheden."

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats