Nieuws

 

Endocriene verstoorders tasten menselijk sperma aan


Een overvloed aan hormoonontregelaars interfereren met menselijk sperma op een manier die een negatieve invloed op de bevruchting kan hebben. Dit zijn de bevindingen van een Duits-Deens team van onderzoekers van het Center of Advanced European Studies en Research in Bonn, Duitsland en de Universiteit afdeling Groei en Reproductie, Rigshospitalet, Kopenhagen Denemarken. Het werk, dat is gepubliceerd in EMBO meldt het vermoeden dat hormoonverstorende stoffen kunnen bijdragen tot wijdverspreide vruchtbaarheidsproblemen in de westerse wereld op een manier die tot nu toe niet is gekend.

Endocrien verstorende stoffen zijn aanwezig in levensmiddelen, textiel medicijnen, huishoudelijke en persoonlijke verzorgingsproducten zoals plastic flessen, speelgoed en cosmetica. Bewijs van de schadelijke effecten van endocriene verstoorders op mensen is tot nu toe moeilijk geweest wegens een gebrek aan geschikte experimentele systemen.

De Europese Commissie werkt momenteel aan een herziening van haar beleid inzake hormoonontregelaars. Vorig jaar veroorzaakten hun plannen een debat tussen endocrinologen en een groep toxicologen over de vraag hoe deze chemicaliën te reguleren. "Onze studie levert wetenschappelijk bewijs om te helpen bij het opstellen van internationale regels en praktijken," zei de leider van de studie, Timo Strünker van het Center of Advanced European Studies en Research in Bonn, Duitsland .

"Voor het eerst hebben we een direct verband tussen blootstelling aan endocrien verstorende chemische stoffen uit de industrie en de negatieve effecten op de menselijke zaadcellen functie aangetoond," zegt Niels E. Skakkebaek, professor en leider van het Deense team.

Honderden tot duizenden chemicaliën kunnen snel getest worden op hun potentieel om te interfereren met de menselijke sperma functie met de 'bioassay' ontwikkeld door de onderzoekers. In deze eerste studie werden ongeveer honderd chemische stoffen getest. Ongeveer een derde, zoals ultraviolet (UV) filters, 4-methylbenzylideen kamfer (4-MBC) in sommige zonnebrandmiddelen, het antibacterieel middel Triclosan gebruikt in tandpasta en di-n-butylphthalate (DNBP), toonden negatieve reacties.

De wetenschappers keken naar het effect van deze stoffen op het CatSper ionkanaal, een calciumkanaal dat de beweeglijkheid van de zaadcellen controleert. Zij toonden aan dat endocriene verstoorders - toegepast op gemeten concentraties in lichaamsvloeistoffen - direct de CatSper openen waardoor een verhoging van het calciumgehalte in sperma optreedt waardoor het zwemgedrag van de zaadcellen verandert en leidt tot het vrijkomen van spijsverteringsenzymen die sperma helpen om door het eiomhulsel te breken. Bovendien maken endocriene verstoorders sperma minder gevoelig voor progesteron en prostaglandines - twee belangrijke hormonen vrijgegeven door cellen rondom het ei. Tot slot merkten de auteurs op dat in lage dosis mengsels de chemische stoffen samenwerken om de calcium niveaus te verhogen in het sperma .

Al met al geeft de studie aan dat endocriene verstoorders de nauwkeurig gecoördineerde reeks gebeurtenissen voor de onderliggende bevruchting op verschillende manieren zouden kunnen verstoren: de chemische stoffen kunnen veranderingen in zwemgedrag veroorzaken op het verkeerde moment en op de verkeerde plaats, de navigatie belemmeren van sperma naar de eicel en tenslotte de penetratie in het beschermende eiomlhulsel tegengaan.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats