Blootstelling aan het metaal cadmium kan cellulaire veroudering bij mensen versnellen


Een nieuwe studie geleid door een onderzoeker aan Milken Institute School of Public Health (Milken Institute SPH) aan de George Washington University bekijkt het metaal cadmium en ontdekt dat een hogere blootstelling bij de mens kan leiden tot aanzienlijk kortere telomeren, stukjes DNA aan de uiteinden van chromosomen, die geassocieerd worden aan hart- en vaatziekten, diabetes en andere ouderdomsziekten. De studie, die online in het American Journal of Epidemiology vandaag werd gepubliceerd, de grootste ooit die de blootstelling aan cadmium en telomeren bekeek.

"We hebben zware metalen bekeken in deze studie en ontdekten een sterke verbinding tussen blootstelling aan lage niveaus van cadmium en telomeerverkorting", zegt Ami Zota, ScD, MS, een assistent-professor van het milieu en de gezondheid op het werk bij Milken Institute SPH. "Onze bevindingen suggereren dat blootstelling aan cadmium vroegtijdige veroudering van cellen kunnen veroorzaken. En ze voegen andere bewijzen er aan toe dat deze zware metalen in de bloedsomloop terecht kunnen komen en nierziekte en andere gezondheidsproblemen veroorzaken."

De World Health Organization noemt milieu blootstelling aan cadmium een "grote zorg voor de volksgezondheid," en merkt dat dit zware metaal in verband gebracht wordt met hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen, kanker en andere ernstige ziekten. Meestal mensen die blootgesteld zijn aan kleine hoeveelheden van deze giftige metalen door het inademen van tabaksrook, het eten van groenten en fruit geteeld in verontreinigde grond of wonen in de buurt van een industrieterrein, volgens Zota.

In deze studie, keken Zota en haar collega's naar bloed en urine monsters, genomen van meer dan 6.700 volwassenen die in de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) van 1999 tot 2002 deelnamen aan een landelijk representatieve gezondheidsenquête van de Amerikaanse bevolking. De onderzoekers verkregen gezuiverde DNA uit bloedcellen en vervolgens met een genetische techniek, bekend als polymerase kettingreactie om de telomeren te meten, de kapjes op de uiteinden van chromosomen die de genetische code helpen beschermen.

Vervolgens maten de onderzoekers de concentratie van cadmium in het bloed en urinemonsters. Ze verdeelden de deelnemers op in kwarten gebaseerd op de concentraties van cadmium in hun bloed, en ontdekten dat mensen in de hoogste groep telomeren hadden die ongeveer zes procent korter waren dan die in de onderste groep.

"Mensen met de hoogste cadmium blootstelling hadden cellen die zagen er gemiddeld 11 jaar ouder uit dan hun chronologische leeftijd," zei Zota, eraan toevoegend dat zelfs mensen in de hoogste groep van de blootstelling had nog steeds zeer kleine hoeveelheden metaal in hun bloedbaan. "Dit onderzoek draagt bij aan bewijs dat erop duidt dat er geen veilig niveau van blootstelling aan dit metaal is."

Normale slijtage aan de telomeren leidt tot verkorting als mensen ouder worden. Maar ook andere factoren, inclusief cadmium, kan dat proces versnellen. Wanneer de telomeren te kort worden kan de cel zich niet meer delen en chronische ziekten kunnen het gevolg zijn.

De bevindingen van deze studie suggereren dat cadmium schadelijke effecten op het menselijk lichaam uitlokt op een niveau ver beneden de huidige veiligheidsnormen die vastgesteld zijn door het milieu en diensten voor de veiligheid op het werk. Dergelijke bevindingen suggereren dat openbare ambtenaren voor de volksgezondheid nodig zijn om de inspanningen te versnellen om de verontreiniging van het milieu te verminderen - zodat mensen zelfs beschermd worden tegen een hoeveelheid sporen van dit metaal. merkt Zota op.

Vertaling Shanti Onneweer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats