Endocriene verstoringen veranderen schildklier niveaus tijdens de zwangerschap; kan effect hebben op foetale hersenontwikkeling


Een nieuwe studie zorgt voor "het sterkste bewijs tot nu toe" dat endocrien verstorende chemicaliën zoals polychloorbifenylen de schildklierhormoonhuishouding van zwangere vrouwen kunnen belemmeren en zich over de placenta kunnen verspreiden en daarmee de foetus aantasten.

AMHERST, Mass. - Een nieuwe studie onder leiding van bioloog R. Thomas Zoeller van de universiteit van Massachusetts Amherst komt met "het sterkste bewijs tot nu toe" dat endocrien verstorende chemicaliën, zoals polychloorbifenylen (PCB's), aangetroffen in vlamvertragende stof, verf, lijmen en elektrische transformatoren, de schildklierhormoon huishouding van zwangere vrouwen kunnen belemmeren en zich over de placenta kunnen verspreiden om zo de foetus aan te tasten.

De resultaten verschenen in een eerdere online uitgave en in de gedrukte december uitgave van het Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. De uitgave werd deze week ook onderscheiden als "extramurale uitgave van de maand" door het National Institute of Environmental Health Sciences.

Zoeller zegt, "Als endocrien verstorende chemicaliën, hinderen PCB's de manier waarop de schildklierhormonen functioneren, maar eigenlijk verandert de hoeveelheid hormonen in het lichaam niet. Hoewel deze effecten op grote schaal onzichtbaar zijn in wetenschappelijke studies die alleen de schildklieractiviteit beoordelen door hormoon niveaus te meten, kunnen ze een grote impact hebben op de ontwikkeling van de hersenen van kleine kinderen."

Hoewel endocrien verstorende PCB's in 1979 verboden werden in de Verenigde Staten, worden ze nog steeds in het milieu geloosd via vuilnisbelten of produkten die gemaakt zijn vóór het verbod. De meeste mensen zijn in aanraking gekomen met lage PCB niveaus, legt Zoeller uit.

In deze op de toekomst gerichte geboorte cohort studie, keken Zoeller en collega's naar de gevolgen van lage doses chemische blootstelling bij 164 zwangere vrouwen. Weefsel van hun placenta's, de baarmoederconstructie die voor zuurstof en nutriënten voor de foetus zorgt, werd geanalyseerd op een specifiek enzym, CYP1A1, dat endocrien verstorende chemicaliën in een vorm verandert dat direct kan interfereren met de schildklierhormoon receptoren in het lichaam.

Dit werkstuk was een samenwerking tussen wetenschappers van de biologie afdeling van UMass Amherst en geneesheer-wetenschappers onder leiding van Larissa Takser van de universiteit van Sherbrooke, Québec, die placentaweefsel verzamelden uit een groot epidemiologisch onderzoek. Biochemisch en experimenteel werk, dat plaatsvond in Zoeller's UMass Amherst laboratorium gedurende de laatste tien jaar, zorgde voor het raamwerk van de analyses. "Dit hielp ons om de specifieke moleculaire gebeurtenissen te voorspellen die in de placenta zouden kunnen plaatsvinden," merkt hij op, "en zo goed en zo kwaad als we nu kunnen zeggen, hadden we gelijk."

Zoeller en collega's ontdekten dat bij zwangerschappen waarbij de placenta hogere concentraties CYP1A1 bevatte, er ook tekenen waren van schildklierverstoring. Niveaus van twee schildklier gereguleerde genen leken hoger bij deze zwangerschappen, terwijl de algemene schildklierhormoon niveaus van de moeder niet veranderde.

"Wat er dan ook gebeurt in de placenta reflecteert kennelijk wat er gebeurt in de foetus," zegt Zoeller. "Om volledig te begrijpen hoe endocrien verstorende chemicaliën de zwangerschap kunnen beïnvloeden, laten de uitkomsten zien dat we niet alleen hormoon niveaus moeten bestuderen, maar hormoonactiviteit op cellulair niveau."

De gevolgen van endocrien verstorende chemicaliën kunnen vooral gevaarlijk zijn voor mensen die roken, zegt Zoeller. Het enzym CYP1A1 wordt verondersteld het bloed te zuiveren, en het lichaam produceert meer van dit enzym als het blootgesteld wordt aan sigarettenrook. De onderzoekers ontdekten dat zwangere vrouwen die rookten hogere niveaus van het enzym leken te hebben in het placentaweefsel.

Vertaling: Ellen Lam


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats