Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Gratis eboek

 

 



Blootstelling aan sommige ftalaten verminderd na federaal verbod

Echter, UCSF studie vindt nog altijd wijdverspreide blootstelling aan deze hormoonontregelaars.

Amerikanen worden blootgesteld aan beduidend lagere niveaus van bepaalde ftalaten die werden verboden in kinderartikelen in 2008 maar de blootstelling aan andere vormen van dergelijke chemische stoffen is sterk stijgende volgens een studie geleid door onderzoekers van UC San Francisco.

Ftalaten die worden gebruikt om plastics zacht te maken vindt men in nagellak, parfums, kunststoffen en bouwmaterialen evenals in de voedselvoorziening. Een accumulerende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs stelt dat ze het endocriene systeem dat hormonen afscheidt kunnen verstoren en ernstige langdurige gevolgen voor de gezondheid hebben.

Ftalaat blootstelling bij volwassen mannen is gekoppeld aan DNA schade in het sperma en een lagere kwaliteit ervan, terwijl blootstelling bij zwangere vrouwen gekoppeld is aan veranderingen in de genitale ontwikkeling van hun mannelijke kinderen evenals cognitieve en gedragsproblemen bij jongens en meisjes .

De studie gepubliceerd in 'Environmental Health Perspectives' is de eerste representatieve steekproef van de Amerikaanse bevolking om te onderzoeken hoe ftalaat blootstelling in loop der tijd is veranderd. Ze schetst trends in de waarden over een decennium - 2001-2010 - van de blootstelling aan acht verschillende ftalaten onder 11.000 mensen die deelnamen aan een 'National Health and Nutrition Examination Survey' uitgevoerd door de Amerikaanse 'Centers for Disease Control and Prevention'.

"We waren enthousiast vast te kunnen stellen omdat de blootstelling aan sommige van de ftalaten waarover volksgezondheid ongerust was, verminderd was," zei Ami Zota, ScD, MS, assistent-professor van milieu en gezondheid aan de 'George Washington University School of Public Health and Health Services', die het onderzoek deed ter gelegenheid van een postdoc aan de 'UCSF's Program on Reproductiv Health and the Environment. "Helaas, onze gegevens suggereren ook dat deze worden vervangen door andere ftalaten met mogelijke nadelige gevolgen voor de gezondheid."

Zoals uit eerdere studies bleek ook hier dat bijna alle deelnemers aan de studie blootgesteld waren aan ten minste enkele van de ftalaten die werden gemeten met inbegrip van deze die gedeeltelijk verboden zijn.

Zes van de ftalaten zijn verboden in kinderenartikelen, zoals speelgoed. Drie werden permanent verboden en drie waren onderworpen aan een tussentijds verbod in afwachting van verder onderzoek bij het gebruik in speelgoed dat in de mond van een kind kan terecht komen. De wet trad in werking in januari 2009.

Blootstellingen aan de ftalaten onder permanent verbod - BBzP , DNBP en DEHP - gingen allemaal naar beneden. DEHP blootstellingen waren consistent hoger bij kinderen dan bij volwassenen maar de kloof tussen de leeftijdsgroepen verkleint in de tijd. Gegevens waren niet beschikbaar bij kinderen jonger dan 6 jaar oud.

Paradoxaal genoeg waren de blootstellingen aan ftalaten dat het Congres verboden had in afwachting van verdere studie - DNOP , DIDP en DINP - verhoogd. Ze stegen met 15 en 25 procent voor de eerste twee maar ging bijna 150 procent omhoog bij DINP die de industrie gebruikt ter vervanging van andere ftalaten zoals DEHP. DINP werd onlangs toegevoegd aan de lijst van chemische stoffen door de staat Californië aangewezen als oorzaak van kanker onder 'California's Proposition 65'.

Het federale verbod is niet de enige macht aan het werk bij het bepalen van ftalaat blootstelling. Zowel de consumenten als de industrie hebben hun gedrag veranderd in reactie op de acties van groepen als de 'Campaign for Safe Cosmetics'. Sinds 2004 zijn meer dan 1.000 bedrijven overeengekomen om bepaalde chemische stoffen uit producten voor persoonlijke verzorging te weren en duidelijker te rapporteren welke chemicaliën ze gebruiken.

Wellicht als gevolg van deze veranderingen kon de studie dramatische veranderingen constateren in de blootstelling aan de twee andere ftalaten die zij maten (DEP en DIBP) die geen van beide onderworpen zijn geweest aan enig federale beperking. Blootstelling aan DEP daalde met 42 procent sinds 2001 en met het drievoudige voor DIBP .

DEP werd op grote schaal gebruikt in verzorgingsproducten die de belangrijkste focus waren van de vroege activisten. De onderzoekers zeiden dat de industrie DIBP kan gebruiken als vervanging voor zowel producten voor persoonlijke verzorging als in oplosmiddelen, lijmen en medicatie.

Maar ze zeiden dat het moeilijk is om zeker te weten hoe veranderingen in de voorkeur van de industrie en consumentengedrag blootstellingen beïnvloeden aangezien er weinig bekend is over de chemische samenstelling van consumentenproducten.

"Onze studie toont de kracht aan van de monitoring van de blootstelling aan chemische stoffen , zodat we kunnen bepalen waar we vooruitgang hebben geboekt en waar meer informatie nodig is, " zei Tracey Woodruff , PhD, MPH , die het Programma voor Reproductieve Gezondheid en Milieu bij UCSF regisseert. "Het geeft ook aan dat de acties door de overheid en consumentenorganisaties een verschil in blootstelling kan maken voor alle Amerikanen."

Vertaling: Andre Teirlinck



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats