Yoga-ademhaling toont belofte in het verminderen van de symptomen van een post-traumatische stress-stoornis


MADISON, Wisconsin - Het effect van de oorlog op de hersenen van de soldaten zorgt voor de grootste oorlogsslachtoffers. Dit levert een enorm probleem op voor de volksgezondheid: Volgens een rapport uit 2012 van RAND Corp heeft meer dan 20 procent van de veteranen die terug komen uit de oorlogen in Irak en Afghanistan post-traumatische stress-stoornissen.

Een nieuwe studie van het Center for Investigating Healthy Minds van het Waisman Center van de Universiteit van Wisconsin-Madison biedt hoop voor mensen die aan deze aandoening lijden. Onderzoekers hebben aangetoond dat een op ademhaling gebaseerde meditatie oefening, genaamd Sudarshan Kriya Yoga, een effectieve behandeling kan worden voor PTSS.

Personen met PTSS hebben last van intrusieve (opdringerige) herinneringen, verhoogde angst en veranderingen van de persoonlijkheid. Het kenmerk van de aandoening is hyperactiviteit die kan worden gedefinieerd als overreactie op onschadelijke stimuli en het wordt vaak omschreven als je zenuwachtig voelen of schrikachtig en ononderbroken op je hoede zijn.

Hyperarousal (hyperactiviteit) is een aspect van het autonome zenuwstelsel dat het kloppen van het hart en andere lichaamsfuncties regelt en het bestuurt iemands vermogen om te reageren op zijn of haar omgeving. Wetenschappers geloven dat hyperarousel de kern is van PTSS en de drijvende kracht achter een aantal van de symptomen ervan.

Standaard behandelingsmaatregelen voor PTSS bieden gemengde resultaten. Sommige mensen krijgen antidepressiva voorgeschreven en doen het daar goed op terwijl anderen dat niet doen; anderen worden behandeld met psychotherapie en ervaren toch blijvende effecten van de aandoening.

Sudarshan Kriya Yoga is een oefening van gecontroleerde ademhaling die direct invloed heeft op het autonome zenuwstelsel. Hoewel de oefening effectief is gebleken bij het balanceren van het autonome zenuwstelsel en het verminderen van de symptomen van PTSS bij overlevenden van een tsunami is het tot nu toe nog niet goed onderzocht.

Het CIHM team was geinteresseerd in Sudarshan Yoga vanwege de focus op het manipuleren van de adem wat op zijn beurt gevolgen kan hebben voor het autonome zenuwstelsel en in het bijzonder bij hyperarousel. Van hen is de eerste gerandomiseerde, gecontroleerde longitudinale studie om aan te tonen dat de oefening van gecontroleerde ademhaling nuttig kan zijn voor mensen met PTSS.

”Dit was een eerste poging met een begin om informatie te verzamelen of deze oefening van yoga-ademhaling daadwerkelijk de symptomen van PTSS vermindert,” zegt Richard J. Davidson, oprichter van CIHM en een van de auteurs van deze studie. ”Ten tweede wilden we weten of de vermindering van de symptomen geassocieerd kan worden met biologische maatregelen die belangrijk kunnen zijn bij hyperarousel.”

Deze tests behelsen een meting van het knipperen van het oog tijdens een schrikreactie en de ademhalingssnelheid in reactie op prikkels als een geluidsuitbarsting in het laboratorium. Ademhaling is een van de functies die door het autonome zenuwstelsel wordt gecontroleerd; de snelheid van het oogknipperen bij een schrikreactie is een onvrijwillige reactie die kan worden gebruikt om een component van hyperarousal te meten. Deze twee metingen weerspiegelen aspecten van de geestelijke gezondheid omdat ze invloed hebben op hoe een individu emoties reguleert.

De CIHM studie omvatte 21 soldaten: een actieve groep van 11 en een controle groep van 10 soldaten. Degenen die de één-week training kregen in yoga-ademhaling toonden minder angst, verminderde ademhaling en minder PTSS symptomen.

Davidson wil verder met het onderzoek met meer deelnemers, met als uiteindelijk doel het artsen mogelijk te maken een behandeling uit te schrijven op basis van de cognitieve en emotionele stijl van de individuele patiënt.

”Een arts kan een ’gereedschapskist’ met psychologische beoordelingen gebruiken om de cognitieve en emotionele stijl van een patiënt te bepalen en daarmee een behandeling te bepalen die het meest effectief zou zijn voor die persoon,” zegt hij. ”Op dit moment vindt er bij een groot deel van de personen, die welke vorm van therapie dan ook gegeven wordt, geen verbetering plaats met die therapie. De enige manier waarmee we dat kunnen verbeteren is als we bepalen welke mensen het meest profiteren van de verschillende behandelingen.”

Die beoordeling is van cruciaal belang. Volgens het Department of Veterans Affairs plegen elke dag minstens 22 veteranen zelfmoord. Omdat Sudarshan Kriya Yoga al heeft aangetoond dat het het optimisme verhoogt bij collega studenten en dat het stress en angst bij depressive mensen vermindert kan het een effectieve manier zijn om het lijden te verminderen en heel misschien ook de incidentie van zelfmoord onder veteranen.

Vertaling: Lia Keizer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats