Onderzoek naar waarom stress op sommigen meer invloed heeft


Sommige mensen aanvaarden stress in hun leven en anderen gaan eraan ten onder. Nieuw onderzoek aan de Rockefeller University heeft de moleculaire mechanismen van deze zogenaamde stress kloof geïdentificeerd bij muizen met zeer gelijkaardige genetische achtergronden - een ontdekking die de onderzoekers helpt om de ontwikkeling van psychiatrische afwijkingen zoals schrik en depressie beter te begrijpen.

"Net als de mensen heeft elk dier unieke levenservaringen. Wij vermoeden dat deze ervaringen de expressie van genen kan veranderen, en als gevolg daarvan, de invloed op de gevoeligheid van een dier aan stress," zegt senior auteur Bruce McEwen, Alfred E. Mirsky hoogleraar en hoofd van de Harold en Margaret Milliken Hatch Laboratorium voor Neuro-endocrinologie. "We hebben een belangrijke stap gezet in de richting van het uitleggen van de moleculaire oorsprong van deze stresskloof door te laten zien dat inteelt muizen anders reageren op stress, met een aantal ontwikkelingsgedragingen die op angst en depressie lijken."

De resultaten, gepubliceerd in het septembernummer van Molecular Psychiatry, wijzen op potentiële markers voor de diagnose van stress gerelateerde aandoeningen, zoals angst en depressie en op een veelbelovende route naar de ontwikkeling van nieuwe behandelingen.

In experimenten stresseerden de onderzoekers de muizen door dagelijks hun kooi te kantelen, door de donker-licht cycli te veranderen, door opsluiting in kleine ruimtes en andere toestanden waarvan muizen niet houden met het doel het soort ervaringen na te bootsen waarvan men denkt dat zij depressie veroorzaken bij mensen. Daarna werd getest of de muizen equivalente symptomen van angst en depressie vertoonden.

Men vond dat ongeveer 40 procent hoge niveaus van gedragingen vertoonden die een voorkeur voor een donker compartiment hadden boven een helder verlicht of een verlies van interesse in suikerwater. De resterende 60 procent gingen goed om met de stress. Dit onderscheid tussen de gevoelige muizen en de andere was zo fundamenteel dat het verschil al werd vastgesteld voordat de muizen waren blootgesteld aan stress, met een aantal onbeinvloedbare muizen die een angstachtige voorkeur hadden voor een donker compartiment.

De onderzoekers vonden dat de extreem gevoelige muizen minder belangrijke molecules mGlu2 in een stress betrokken gebied van de hersenen, bekend als de hippocampus, hadden. De mGlu2 daling was het resultaat van epigenetische veranderingen, die de expressie van genen beïnvloedt, in casu het gen dat mGlu2 codeert.

"Als men zich de genetische code voorstelt als woorden in een boek, moet het boek worden geopend om het te kunnen lezen. Deze epigenetische veranderingen, die histon eiwitten geassocieerd met DNA beïnvloeden, sluiten effectief het boek, zodat de code voor mGlu2 niet kan worden gelezen", zegt hoofdauteur Carla Nasca, postdoc in het lab en een fellow van de American Foundation for Suicide Prevention.

Eerder gebruikten zij en een collega voor het eerst mGlu2 bij depressie wanneer zij aantoonden dat een veelbelovende behandeling met acetyl carnitine snel verlichting bracht bij depressie-achtige symptomen bij ratten en muizen door omkering van de epigenetische veranderingen in mGlu2 en waardoor de niveaus verhoogden.

"Momenteel wordt een depressie alleen gediagnosticeerd als de symptomen zich voordoen,” zegt Nasca. "Maar deze resultaten zetten ons op weg om de moleculaire signaturen bij mensen te ontdekken, die het potentieel hebben als markers te dienen voor bepaalde vormen van depressie. Ons werk zou ook kunnen leiden tot een nieuwe generatie van snelwerkende antidepressiva, zoals acetyl carnitine, die bijzonder belangrijk zijn om het risico op zelfmoord verminderen. "

Een vermindering van mGlu2 is belangrijk omdat deze molecule de neurotransmitter glutamaat regelt. Hoewel glutamaat een cruciale rol speelt in het doorgeven van berichten tussen neuronen als onderdeel van veel belangrijke processen, kan te veel leiden tot schadelijke structurele veranderingen in de hersenen.

"Het brein is voortdurend in verandering. Wanneer stressvolle ervaringen leiden tot angst en depressieve stoornissen raken de hersenen opgesloten in een toestand waaruit zij niet spontaan kunnen ontsnappen", zegt McEwen. "Studies focussen meer en meer op de regulering van glutamaat als onderliggend mechanisme bij depressie en, naar wij hopen, openen zij veelbelovende nieuwe mogelijkheden voor de diagnose en behandeling van deze verwoestende ziekte."

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats