Verband tussen stress door veranderingen van genexpressie bij kinderen, en emotieregulatie en lichamelijke gezondheid


Kinderen die zijn misbruikt of vroeg in het leven verwaarloosd, lopen het risico voor het ontwikkelen van zowel emotionele als lichamelijke gezondheidsproblemen. In een nieuwe studie hebben wetenschappers ontdekt dat mishandeling van invloed is op de manier waarop genen worden geactiveerd met als gevolg invloed op lange termijn op de ontwikkeling van die kinderen.

Eerdere studies waren gericht op onderzoek hoe individuele kenmerken en genetica bij een bepaald kind in wisselwerking zijn met de ervaringen van dat kind in een poging om het ontstaan van gezondheidsproblemen te begrijpen. In de nieuwe studie konden de onderzoekers de graad meten waarin genen "aan" of "uit" staan door middel van het biochemisch proces methylering. Deze nieuwe techniek onthult de manieren waarop onze sociale ervaringen de onderliggende biologie van onze genen kunnen veranderen.

De studie door onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin, Madison, verschijnt in het tijdschrift Child Development. Elk jaar worden in de Verenigde Staten bijna 1 miljoen kinderen verwaarloosd of misbruikt.

De onderzoekers vonden een verband tussen de opvoeding van kinderen en een bepaald gen (glucocorticoid receptor gen) dat verantwoordelijk is voor de cruciale aspecten van het sociaal functioneren en voor de gezondheid. Niet alle genen zijn altijd actief. DNA methylatie is één van verscheidene biochemische mechanismen die cellen gebruiken om te bepalen of genen aan- of uitgeschakeld worden. De onderzoekers onderzochten DNA-methylatie in het bloed van 56 kinderen van 11 tot 14. De helft van de kinderen waren lichamelijk mishandeld geweest.

Zij vonden dat in vergelijking met de kinderen die niet waren mishandeld, de mythylatie bij mishandelde kinderen was toegenomen op verschillende sites van het glucocorticoid receptor gen, ook wel bekend als NR3C1, in navolging van de bevindingen van eerdere studies op knaagdieren. In deze studie trad het effect op in het traject van het gen dat essentieel is voor zenuwgroeifactor, een belangrijk onderdeel voor een gezonde ontwikkeling van de hersenen.

Er waren geen verschillen in de genen waarmee de kinderen geboren waren; in plaats daarvan werden de waargenomen verschillen in de mate waarin de genen waren in- of uitgeschakeld. "Dit verband tussen stress op jonge leeftijd en veranderingen in de genen kunnen kan blootleggen hoe ervaringen tijdens de jeugd een levenslange “invloed hebben, aldus Seth D. Pollak, professor in de psychologie en kindergeneeskunde aan de Universiteit van Wisconsin, Madison, die de studie leidde.

Eerdere studies hebben aangetoond dat kinderen die lichamelijke mishandeling, seksueel misbruik en verwaarlozing hebben ervaren meer kans hebben op het ontwikkelen van emoties, angst en agressieve stoornissen en problemen met het beheersen van hun emoties. Deze problemen kunnen op hun beurt relaties verstoren en schoolprestaties beïnvloeden. Mishandelde kinderen lopen ook het risico op chronische gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en kanker. De huidige studie helpt verklaren waarom deze ervaringen uit de kindertijd invloed kunnen hebben op de latere gezondheid.

Het gen door de onderzoekers geïdentificeerd heeft invloed op de hypothalamus-hypofyse-bijnier (HPA) bij knaagdieren. Verstoringen van dit systeem in de hersenen zou het voor mensen moeilijk makken om hun emotioneel gedrag en stress te beheersen. Dit gen dat in het bloed circuleert beïnvloedt het immuunsysteem waardoor het lichaam minder bacteriën kan bestrijden en kwetsbaarder wordt voor ziekten.

"Onze bevinding dat kinderen die fysiek waren behandeld een bepaalde wijziging van de glucocorticoid receptor-gen vertonen zou kunnen verklaren waarom mishandelde kinderen meer emotionele problemen hebben als ze ouder worden", aldus Pollak. "Zij hebben minder glucocorticoïdereceptoren in hun hersenen, die de stress-respons van de hersenen kan schaden en leiden tot problemen voor het regelen van stress."

De bevindingen hebben implicaties voor het ontwerpen van meer effectieve interventies voor kinderen, vooral omdat studies van dieren aangeven dat de gevolgen van een slechte opvoeding op genmethylation omkeerbaar is wanneer de zorgverlening verbetert. De studie draagt ​​ook bij aan wat we weten over de invloed van kindermishandeling op de veranderingen in lichaam en geest, bevindingen die onlangs in een SRCD Sociaal Beleid Verslag werden samengevat door Sara R. Jaffee en Cindy W. Christian.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats