Slaaptekort leidt tot symptomen van schizofrenie


Psychologen aan de universiteit van Bonn zijn verbaasd over de ernstige tekorten veroorzaakt door een slapeloze nacht.

Vierentwintig uur slaaptekort kan bij gezonde personen leiden tot een toestand vergelijkbaar met de symptomen van schizofrenie. Deze ontdekking werd gedaan door een internationaal team van onderzoekers aan de Universiteit van Bonn en King's College London. De wetenschappers wijzen erop dat dit effect nader onderzocht moet worden bij personen die ’s nachts moeten werken. Bovendien kan slaaptekort dienen als model voor de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen psychose. De resultaten zijn gepubliceerd in "The Journal of Neuroscience".

Bij psychose is er een verlies van contact met de werkelijkheid en dit wordt geassocieerd met hallucinaties en wanen. De chronische vorm wordt aangeduid als schizofrenie die eveneens betrekking heeft op gedachtenstoornissen en misverstanden. Getroffen personen melden dat ze stemmen horen bijvoorbeeld. Psychosen behoren tot de meest ernstige psychische aandoeningen.

Een internationaal team van onderzoekers onder leiding van de Universiteit van Bonn heeft nu ontdekt dat na 24 uur van slaaptekort bij gezonde patiënten, tal van symptomen werden opgemerkt die anders meestal worden toegeschreven aan psychose of schizofrenie. "Het was ons duidelijk dat een slapeloze nacht leidt tot beperkingen in het vermogen om zich te concentreren," zegt prof. dr. Ulrich Ettinger van de Cognitieve Psychologie eenheid in de afdeling Psychologie aan de Universiteit van Bonn. "Maar we waren verbaasd over hoe uitgesproken en hoe breed het spectrum van schizofrenie-achtige symptomen was."

De wetenschappers van de Universiteit van Bonn, King's College London (Engeland) en de afdeling Psychiatrie en Psychotherapie van de Universiteit van Bonn onderzocht in totaal 24 gezonde proefpersonen van beide geslachten tussen 18 en 40 jaar in het slaaplaboratorium van de afdeling Psychologie. Eerst werd aan de proefpersonen gevraagd om normaal te slapen in het laboratorium.

Ongeveer een week later werden ze de hele nacht wakker gehouden met films, gesprekken, spelletjes en korte wandelingen. De volgende ochtend werden de proefpersonen ondervraagd over hun gedachten en gevoelens. Daarnaast ondergingen zij een zogenaamde prepuse remming meting.

Ongeselecteerde informatie leidt tot chaos in de hersenen.

"Prepulse remming is een standaard test om de filterfunctie van de hersenen te meten", verklaart hoofdauteur Dr Nadine Petrovsky van het prof. Ettinger's team. In het experiment wordt een hard geluid ten gehore gebracht via een hoofdtelefoon. Hierdoor ervaren de proefpersonen een schrikreactie met samentrekking van de gezichtsspieren die wordt geregistreerd met elektroden. Als een zwakkere prikkel vooraf wordt gestuurd als een “prepulse" is de schrikreactie minder. "De prepulse remming toont een belangrijke functie van de hersenen: Filters scheiden wat belangrijk is van wat niet belangrijk is en voorkomen zintuiglijke overbelasting," zegt Dr Petrovsky.

Bij onze proefpersonen was deze filtering functie van de hersenen significant verlaagd na een slapeloze nacht. "Er waren uitgesproken aandachtsstoornissen, zoals bij schizofrenie," zegt Prof Ettinger. "De niet geselecteerde vloed van informatie leidde tot chaos in de hersenen." Na het slaaptekort gaven de proefpersonen ook aan dat ze enigszins gevoeliger waren voor licht, kleur en klaarte. Dienovereenkomstig, was hun gevoel van tijd en reukvermogen veranderd en meldden ze mentale sprongen. Veel van hen hadden zelfs de indruk de mogelijkheid te hebben om gedachten te lezen of noties te ervaren van een veranderd lichaam. "We hadden niet verwacht dat de symptomen zo uitgesproken zouden zijn na een nacht wakker blijven", zegt de psycholoog van de Universiteit van Bonn.

Slaaptekort als een modelsysteem voor psychische aandoeningen.

De wetenschappers zien een belangrijke potentiële toepassing van hun resultaten in het onderzoek naar geneesmiddelen voor het behandelen van psychosen. “Bij de ontwikkeling van geneesmiddelen werden tot nu toe psychische stoornissen als deze gesimuleerd door experimenten met bepaalde werkzame stoffen. Echter veroorzaken deze de symptomen van psychosen op een slechts zeer beperkte manier," zegt Prof Ettinger. Slaaptekort is een veel beter modelsysteem omdat de subjectieve symptomen en de objectief gemeten filterstoornis veel meer verwant zijn aan psychische aandoeningen. Natuurlijk is het slaapgebrekmodel niet schadelijk: Na een goede nacht slaapherstel verdwijnen de symptomen. Er is ook een behoefte aan onderzoek met betrekking tot personen die regelmatig ’s nachts moeten werken. "Of de symptomen van slaapgebrek geleidelijk zwakker worden als gevolg van acclimatisatie moet nog worden onderzocht", zegt de psycholoog van de Universiteit van Bonn.

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats