Korte slaap … ouder wordende hersenen


Onderzoekers van de Duke-NUS Graduate Medical School Singapore (Duke-NUS) hebben bewijs dat hoe minder oudere volwassenen slapen, hoe sneller hun hersenen verouderen. Deze bevindingen, relevant in de context van de snel vergrijzende samenleving in Singapore, effent de weg voor toekomstige studies rond slaapverlies en zijn bijdrage aan de cognitieve achteruitgang, waaronder dementie.

Eerder onderzoek heeft het effect van de slaapduur op de cognitieve functies bij oudere volwassenen onderzocht. Alhoewel snellere uitbreiding van het hersenventrikel een marker is voor de cognitieve achteruitgang en de ontwikkeling van neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer, zijn de effecten van slaap op deze marker nog nooit gemeten.

De Duke-NUS studie onderzocht de gegevens van 66 oudere Chinese volwassenen, van het Singapore-Longitudinal Aging Study Brain (1). De deelnemers ondergingen om de twee jaar structurele MRI hersenscans voor het meten van hun hersenvolume en neuropsychologische toestanden voor de evaluatie van hun cognitieve functies. Daarnaast werd hun slaapduur geregistreerd via een vragenlijst. Degenen die minder uren sliepen vertoonden een snellere ventrikeluitbreiding en afname van cognitieve prestaties.

"Onze bevindingen relateren korte slaap met een marker van sveroudering van de hersenen," zei Dr juni Lo, hoofdauteur en een Duke-NUS Research Fellow. „Uit andere studies blijkt dat zeven uur per dag slaap (2) voor volwassenen optimaal lijkt te zijn voor dito prestaties volgens op de computer gebaseerde cognitieve tests. In de komende jaren hopen wij ook te kunnen bepalen wat goed is voor het cardio-metabolisme en de lange termijn gezondheid voor de hersenen, "voegde Professor Michael Chee, senior auteur en directeur van het Centre for Cognitive Neuroscience aan de Duke-NUS, eraan toe.

# # #
Gepubliceerd in het tijdschrift SLEEP, op 1 juli 2014, werd de studie ondersteund door financiering van het Biomedical Research Council, Singapore (BMRC 04/1/36/19/372) en de Singapore National Research Foundation in het kader van zijn STaR Investigator Award (STaR / 0004/2008) beheerd door het Singapore Ministery of National Medical Research Council Health.

1) De Singapore-Longitudinal Aging Study Brain (gestart in 2005) volgt een groep van gezonde volwassenen van Chinese afkomst van 55 jaar en ouder. Deze studie is één van de weinige in Azië die de hersenstructuren en cognitieve functies van ouderen zo nauw volgt.

2) Uit de gegevens die door Lumosity, een online brain-training programma, verzamelde, blijkt dat zelfgerapporteerde slaapduur van zeven uur wordt geassocieerd met de beste cognitieve testscores bij meer dan 150.000 volwassenen. Momenteel is het onbekend of deze hoeveelheid slaap optimaal is voor de cardio-metabolische en lange termijn gezondheid van de hersenen

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats