Nieuws
Superfoods
Acai
Acerola
Chia

Chlorella
Maca
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
10.00 - 19.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

 

 


 

Kan onrustige slaap oorzaak zijn van pijn bij oudere mensen?

Onderzoekers in Engeland rapporteren dat niet herstellende slaap de sterkste onafhankelijke voorloper is van verspreide pijnen bij volwassenen ouder dan 50. Volgens de studie gepubliceerd in 'Arthritis & Reumatologie' (voorheen Arthritis & Rheumatism), een tijdschrift van de 'American College of Rheumatology' (ACR), kunnen angst, geheugenstoornis en een slechte lichamelijke gezondheid onder oudere volwassenen ook het risico op verspreide pijn ontwikkelen.

Spier-, bot- en zenuwpijn komt vaker voor als mensen ouder worden; 80% van de mensen van 65 jaar en ouder ervaren dagelijkse pijn. Wijdverspreide pijn op meerdere plaatsen van het lichaam - het kenmerk van fibromyalgie - treft 15 % van de vrouwen en 10 % van de mannen ouder dan 50 volgens eerdere studies .

Geleid door Dr John McBeth van het 'Arthritis Research UK Primary Care Centre' aan de Keele University in Staffordshire, identificeerde deze onlangs gepubliceerde op populatie gebaseerde prospectieve studie factoren die het risico van de ontwikkeling van wijdverspreide pijn bij ouderen inluiden. Het team verzamelde gegevens over pijn, psychische en lichamelijke gezondheid, lifestyle en demografische gegevens van 4326 volwassenen in de leeftijd van 50 jaar die aan het begin van de studie vrij waren van verspreide pijnen (1562 proefpersonen meldden geen pijn en 2764 hadden weinig pijn). De deelnemers werden drie jaar gevolgd rond de ontwikkeling van verspreide pijnen.

Resultaten tonen aan dat tijdens de opvolging 800 (19 %) kloegen over nieuwe verspreide pijnen. De ontwikkeling van nieuwe verspreide pijnen was groter bij patiënten die al kloegen bij aanvang van de studie, 679 (25%) dan bij degenen met een beetje pijn en 121 (8 %) van de mensen zonder pijn bij aanvang hadden verspreide pijnen ontwikkeld in de drie jaar opvolging..

Analyses stellen vast dat de pijnbeleving, angst, lichamelijke gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven, cognitieve klachten en niet herstellende slaap werden geassocieerd met een verhoogd risico op ontwikkeling van verspreide pijnen, na correctie voor osteoartritis (OA). Toenemende leeftijd werd geassocieerd met een verminderde kans op de ontwikkeling van verspreide pijnen.

"Terwijl OA is gekoppeld aan het ontstaan ​​van verspreide pijn bleek uit onze bevindingen ook dat slecht slapen, cognitie en fysieke en psychische gezondheid het risico kunnen verhogen," concludeert Dr McBeth. " Gecombineerde interventies die zowel oorzaken als verspreide pijn behandelen zijn nodig voor oudere volwassenen.

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 

 


View My Stats