Milieu gevolgen van schaliegas productie nog grotendeels onbekend


In de Verenigde Staten steeg de aardgas productie uit schalie rots met meer dan 700 procent sinds 2007. Echter volgens een rapport in het tijdschrift Frontiers in Ecology kennen de wetenschappers nog steeds niet volledig de effecten ervan op de natuur en de fauna.

Terwijl de gaswinningsindustrie het wetenschappelijk onderzoek niet afwacht, is een team van 8 biologen van verschillende organisaties en instellingen, waaronder de Universiteit van Princeton, tot de conclusie gekomen dat het bepalen van de impact op het milieu - zoals chemische verontreiniging door morsen, mislukkingen van bekistingen en andere ongevallen - topprioriteit moet zijn.

Met de vooruitzichten op meer schaliegas productie tijdens de komende 30 jaar doen de auteurs een beroep op wetenschappers, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en beleidsmakers om samen te werken aan de vaststelling van - en het minimaliseren - van de schade toegebracht aan het milieu door gaswinningsoperaties zoals hydraulische breken, of "fracking". Een belangrijk milieuprobleem is het hydraulisch breken van het gesteente met een hoge druk mengsel van water, zand en chemicaliën die ​​carcinogenen en radioactieve stoffen kunnen bevatten.

"We kunnen niet toestaan ​​dat de schalie ontwikkeling ons begrip over de gevolgen voor het milieu overtreft", zegt mede-auteur Morgan Tingley, postdoctoraal onderzoeker aan het Program in Science, Technology and Environmental Policy aan de Princeton's Woodrow Wilson School of Public and Interantional Affairs.

"Het verleden heeft ons geleerd dat de milieueffecten van grootschalige ontwikkelingen en ontginningen, of het kolencentrales, grote dammen of biobrandstof monoculturen zijn, meer inhouden dan de som van hun delen," zei Tingley.

De onderzoekers vinden dat er significante "kennishiaten" zijn als het gaat om direct en meetbaar bewijs van hoe de natuur reageert op de schaliegasexploitatie. Een belangrijke belemmering voor het onderzoek is het gebrek aan toegankelijke en betrouwbare informatie over lekkages, afvoer van het afvalwater en de samenstelling van de gebruikte vloeistoffen . Van de 24 Amerikaanse staten met actieve schaliegas reserves zijn er slechts vijf - Pennsylvania, Colorado, New Mexico, Wyoming en Texas - die openbare registers ter beschikking stellen over lekkages en ongelukken, melden de onderzoekers.

"De website van de Het Pennsylvania Department of Environmental Protection is één van de beste bronnen van publiek beschikbare informatie over schaliegas lekkages en ongevallen. Gasbedrijven hebben slechts een derde van de lekkages gemeld in het afgelopen jaar," zegt hoofdauteur Sara Souther, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Wisconsin-Madison.

"Hoeveel meer ongemelde lekkages hebben zich voorgedaan, die niet vastgesteld zijn geweest?" vroeg Souther zich af. "We moeten over nauwkeurige gegevens over het vrijkomen van chemicaliën in het milieu hebben voordat we de gevolgen voor planten en dieren kunnen begrijpen."

Eén van de grootste bedreigingen voor de flora en fauna is de impact van de snelle en wijdverbreide schalie ontwikkeling, die disproportioneel landelijke en natuurlijke gebieden treft. Eén enkele gasbron resulteert in het verdwijnen van 3,7-7,6 acres (1,5-3,1 ha) van de vegetatie, en elke put draagt ​​bij tot een collectieve massa lucht-, water-, lawaai- en lichtvervuiling wat zijn impact heeft op de verblijven en voortplanting van de dieren, melden de onderzoekers.

"Als je neerkijkt op een zwaar ontgonnen landschap, zie je een web van putten, toegangswegen en pijpleidingen die eilanden creëren in wat eens een aaneengesloten leefgebied was," zei Souther. "Wat zijn de gecombineerde effecten van tal van bronnen en hun ondersteunende infrastructuur op brede of gevoelige soorten, zoals de pronghornantilope of de hellbender salamander?"

De chemische samenstelling van de breekvloeistof en van het afvalwater is vaak onbekend. De auteurs onderzochten chemische disclosures van 150 putten in drie van de top-gas producerende landen en stootten bij gemiddeld twee op de drie putten op ten minste één geheime chemische stof. De exacte gevolgen van de breekvloeistof op natuurlijke watersystemen en het drinkwater, blijft onduidelijk, daarenboven behoren de afvoer van het afvalwater en maatregelen tot voorkoming van verontreiniging tot de top-overtredingen bij het ​​boren op locaties, vonden de onderzoekers.

"In sommige van de putten werd gewerkt met vloeistof die 20 of meer geheime chemicaliën bevatte", zegt senior auteur Kimberly Terrell, onderzoeker aan het Smithsonian Conservation Biology Institute. "Dit is een willekeurige en inconsistente standaard van een chemische disclosure."

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats