Hormoonverstoring door chemicaliën schaliegas kwalijker dan eerder aangenomen


CHICAGO,il. - Veel chemicaliën die gebruikt worden bij hydraulisch fractureren, of 'fracking', verstoren niet alleen de voortplantingshormonen in het menselijk lichaam, maar ook de glucocorticoïden en schildklier hormoon receptoren, die nodig zijn voor het behoud van een goede gezondheid, is de uitkomst van een nieuwe studie. De resultaten werden maandag gepresenteerd tijdens de gezamenlijke bijeenkomst van de International Society of Endocrinology en the Endocrine Society: ICE/ENDO 2014 in Chicago.

"Onder de chemicaliën die door de fracking industrie aangegeven zijn als het meest gebruikt, blokkeren alle 24 door ons geteste chemicaliën één of meer belangrijke hormoon receptoren," zegt de woordvoerder/schrijver van de studie, Christopher Kassotis, een PhD student van de universiteit van Missouri, Columbia. "De metingen van hoge niveaus van hormoonverstoringen door endocrien verstorende chemicaliën (EDCs) zijn in verband gebracht met veel slechte gezondheidsuitslagen, zoals onvruchtbaarheid, kanker en geboorteafwijkingen."

Hydraulisch fractureren (fracking) is een proces waarbij talloze chemicaliën en miljoenen liters water onder zeer hoge druk tot op grote diepte worden geïnjecteerd om hard gesteente te 'fractureren' waardoor opgeslagen gas en olie vrijkomt. Kassotis zegt dat de oppervlakte en het grondwater besmet zouden kunnen raken door afvalwater vervuiling.

Bij eerder onderzoek ontdekte deze groep dat watermonsters van bouwterreinen met gedocumenteerde fracking vervuiling in Garfield County, Colorado, gemiddelde tot hoge niveaus van EDC activiteit vertoonden die de effecten van vrouwelijke hormonen (oestrogeen) en mannelijke hormonen (androgeen) nabootsten of blokkeerden in menselijke cellen. Echter, het water in gebieden verwijderd van deze gaswinningsterreinen toonde weinig EDC activiteit bij deze twee voortplantingshormonen.

De nieuwe studie breidde de analyse verder uit om te bestuderen of veelgebruikte fracking chemicaliën andere essentiële hormoon receptoren veranderden, behalve de oestrogeen en androgeen receptoren. (Receptoren zijn proteïnen in lichaamscellen die hormonen aan zich binden om hun werking te kunnen doen.) De onderzoekers keken met name naar de receptor voor het vrouwelijke voortplantingshormoon, progesteron, alsmede de receptoren voor glucocorticoïde - een belangrijk hormoon voor het immuunsysteem, dat ook een rol speelt bij voortplanting en vruchtbaarheid - en naar de schildklier hormonen. Deze laatste helpen bij de controle van de stofwisseling, een normale hersenontwikkeling en andere benodigde functies voor een goede gezondheid.

Van de 24 veelgebruikte fracking chemicaliën die Kassotis en zijn collega's herhaaldelijk testten op EDC activiteit in menselijke cellen, blokkeerden 20 de oestrogeen receptor, waardoor het oestrogeen verhinderd werd om zich met de receptor te binden en zijn natuurlijke biologische werk te doen, rapporteerde hij. Daarnaast onderdrukten 17 chemicaliën de androgeen receptor, 10 hinderden de progesteron receptor, 10 blokkeerden de glucocorticoïde receptor en 7 onderdrukten de schildklier hormoon receptor.

Kassotis waarschuwde dat ze deze chemicaliën niet gemeten hebben in lokale watermonsters, en het ligt voor de hand dat de hoge concentraties van de geteste chemicaliën niet voor zullen komen in drinkwater in de buurt van boringen. Echter, hij zei dat mengsels van deze chemicaliën op elkaar reageren en verergeren daarmee hun hormoonverstorende werking meer dan enig ander chemisch product op zichzelf; en normaliter bevat getest drinkwater mengsels van EDCs.

"We weten niet wat de nadelige gezondheidseffecten zouden kunnen zijn voor mensen en dieren die aan deze chemicaliën worden blootgesteld," zei Kassotis, "maar baby's en kinderen zullen het meest kwetsbaar zijn omdat ze kleiner zijn en het hun ontbreekt aan de eigenschap om deze chemicaliën af te breken."

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats