Leefbewust.com Webwinkel Spirulina Chlorella Facebook Themas Videos Nieuwsbrief Email Lidmaatschap

 

E-sigaretten en mentale gezondheid


Bij mensen met mentale problemen is ontdekt dat zij meer gebruik maken van nicotine bevattende middelen.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië, San Diego School of Medicine, rapporteren dat mensen die met een depressie kampen, angst, of andere geestelijke gezondheidsaandoeningen, twee keer meer e-sigaretten geprobeerd hebben en de kans drie keer hoger is op regelmatig gebruik van de omstreden, op batterijen werkende nicotine afgevende apparaatjes, dan mensen zonder mentale problemen.

Ze zijn ook ontvankelijker voor het uitproberen van e-sigaretten, met het idee dat dit zal helpen om te stoppen met roken, zeggen de onderzoekers. De FDA (de Food and Drug Administration, vert.) heeft de e-sigaretten afgekeurd als hulpmiddel om te stoppen met roken.

De studie wordt 13 mei gepubliceerd in de online uitgave van Tobacco Control.

Afbeeldingen van Amerikaanse rokers in de 60er jaren waren de "Mad Men" (populaire Amerikaanse tv serie, vert.) in maatpakken," zegt hoofdauteur Sharon Cummins, PhD, ass. professor van de Department of Family and Preventive Medicine. "Ze waren modieus en hadden veel te besteden. Vandaag de dag zijn rokers armer, hebben een lagere opleiding, en, zoals deze studie aantoont, meer mentale problemen."

Bij sommige ramingen blijken mensen met psychische afwijkingen ca. 30-50% van het jaartotaal aan verkochte sigaretten in de VS te consumeren.

"Aangezien de veiligheid van e-sigaretten nog omstreden is, kan het gebruik door niet-rokers risicovol zijn," zegt Cummins. Een andere reden tot zorg is dat een algemeen aanvaard gebruik van e-sigaretten de grootschalige sociale norm dat roken asociaal is, kan omkeren.

De studie toont aan dat rokers, ongeacht hun mentale gezondheid, de voornaamste afnemers zijn van de nicotineleverantie technologie. Mensen met mentale problemen blijken eveneens e-sigaretten te gebruiken om dezelfde redenen als andere rokers - om potentiële gezondheidsschade te verminderen en als hulp om met het roken te stoppen.

"Tot nu toe beginnen niet-rokers met mentale aandoeningen niet met e-sigaretten als opstap naar het roken," zegt Cummings.

De studie is gebaseerd op een onderzoek naar de Amerikaanse rook-geschiedenis, pogingen om met roken te stoppen en het gebruik en visie over e-sigaretten. De deelnemers werd tevens gevraagd of er ooit een mentale afwijking, depressie of andere mentale aandoening is vastgesteld.

Onder de 10.041 mensen die reageerden op het onderzoek, zei 27,8% van de rokers mentale problemen te hebben, tegen 13,4% van de niet-rokers. 14,8% van de mensen met mentale aandoeningen heeft e-sigaretten geprobeerd, waarvan 3,1% nu gebruiker is, tegen resp. 6,6% en 1,1% van de deelnemers zonder mentale aandoeningen.

Daarbij, 60,5% van de deelnemers met een mentale aandoening gaf aan dat zij in de toekomst waarschijnlijk tot zeer waarschijnlijk e-sigaretten zouden proberen, tegen 45,3% van de deelnemers zonder mentale problemen.

"Mensen met mentale aandoeningen worden grotendeels vergeten bij de strijd tegen het roken," zegt Cummings. "Maar omdat zij grootverbruikers van sigaretten zijn, hebben zij het meest te winnen òf verliezen van het fenomeen e-sigaret. Welke kant het op gaat hangt af van welke regelgeving van kracht wordt en of de e-sigaret uiteindelijk een hulpmiddel blijkt te zijn om van het roken af te komen."

Vert.: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats