Onderzoek linkt tabaksrook en luchtvervuiling van autowegen met obesitas bij kinderen


Wetenschappers van Keck Medicine van de USC behoren tot de eerste onderzoekers die bestuderen wat voor effecten een combinatie van tabaksrook en luchtvervuiling hebben op de body mass index (BMI).

LOS ANGELES — Nieuw onderzoek van Keck Medicine van de University of Southern California (USC) versterkt het bewijs dat blootstelling aan tabaksrook en luchtvervuiling van dichtbij een autoweg wonen bijdraagt aan de ontwikkeling van obesitas.

De studie die woensdag 12 november 2014 online werd geplaatst in Environmental Health Perspectives, toont verhoogde gewichtstoename bij kinderen in de pubertijd als ze worden blootgesteld aan passief roken van tabak of luchtvervuiling van een autoweg, dit in vergelijking met kinderen die niet aan deze luchtverontreinigingen worden blootgesteld. Deze studie is een van de eerste die kijkt naar de gecombineerde effecten op de body mass index door blootstelling aan luchtverontreiniging van een autoweg en tabaksrook. De effecten waren aanzienlijk hoger bij kinderen die aan allebei de luchtverontreinigingen werden blootgesteld ten opzichte van kinderen die aan een van beide luchtverontreinigingen werden blootgesteld.

“Veel reizen met een auto, blootstelling aan sommige componenten van een mengsel luchtverontreinigende stoffen van een autoweg en residentiële ontwikkelingen in de buurt van een autoweg zijn in de Verenigde Staten de afgelopen tientallen jaren gestegen, dit komt overeen met de epidemie van obesitas bij kinderen,” zegt Rob McConnell, MD, professor van preventieve geneeskunde van Keck School of Medicine van de USC en hoofdauteur van deze studie. “Het potentieel voor de luchtvervuiling afkomstig van autowegen is een van de factoren die bijdragen aan de epidemie van obesitas en verdient nader onderzoek.”

Het onderzoek bouwt voort op eerdere studies waaruit blijkt dat blootstelling aan tweede hands rook en fijn stof hart- en longaandoeningen veroorzaken.

Volgens de Centers for Disease Control en Prevention (CDC) is obesitas in de afgelopen 30 jaar bij kinderen verdubbeld en bij pubers verviervoudigd. Obese jongeren hebben meer kans op gezondheidsproblemen als hoge cholesterol, hoge bloeddruk, diabetes, bot- en gewrichtsproblemen, sociale stigmatisering en problemen met het gevoel van eigenwaarde. Bij kinderen wordt obesitas bepaald door de CDC als een BMI gelijk of hoger dan 95 procent voor kinderen van dezelfde leeftijd en geslacht.

De USC onderzocht bij meer dan 3.000 kinderen de blootstelling aan tabaksrook van hun moeders tijdens de zwangerschap en aan passief roken, evenals de effecten van een luchtverontreiniging van drukke wegen en ze zochten naar overeenkomsten met de body mass index. De kinderen werden ingeschreven op een leeftijd van 10 jaar in de Southern California Children’s Health Study die in 1992 begon en die de lange-termijn effecten onderzocht die luchtverontreiniging op kinderen heeft. De kinderen werden gedurende een periode van acht jaar jaarlijks gevolgd tot hun 18e leeftijd. De meeste van deze kinderen waren blank niet-Spaans of Spaans.

De onderzoekers schatten de blootstelling aan vervuiling van dichtbij een autoweg wonen, rekening houdend met het het volume van het verkeer, hoe dicht de kinderen bij een autoweg woonden en als voornaamste, de windrichting. Bij aanvang van de studie werd door de ouders een vragenlijst ingevuld die gebruikt werd om de blootstelling aan levenslange tabaksrook vast te stellen.

“Verder onderzoek is nodig om te bepalen of onze bevindingen gerepliceerd kunnen worden in andere populaties,” zei McConnell, “en om zowel de potentiële bijdrage te beoordelen van de vervuilingsbronnen aan de epidemie van obesitas en de potentiële impact van interventies om de blootstelling te verminderen.”

Vertaling: Lia Keizer


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats