Bestraling bij prostaatkanker in verband gebracht met secundaire kankers


Overlevenden moeten zich bewust zijn van de symptomen van rectale en blaaskanker

Ann Arbor, Mich - Volgens een nieuwe studie aan de Universiteit van Michigan Comprehensive Cancer Center, hadden mannen behandeld met radiotherapie voor prostaatkanker, meer kans om blaas- of rectale kanker te ontwikkelen dan een doorsnee mens.

"Over het algemeen is de incidentie van deze kankers laag, maar na bestraling is het belangrijk om zorgvuldig te evalueren of er eventuele symptomen zijn van blaas- of rectale kanker," zegt senior auteur van de studie Kathleen A. Cooney , MD , professor in de hematologie/oncologie en urologie aan de UM Medical School .

De studie, die op de jaarlijkse vergadering van de American Society of Clinical Oncology zal gepresenteerd, worden bekeek 441.504 personen gediagnosticeerd met prostaatkanker tussen 1992 en 2010. De mannen werden geïdentificeerd uit de Surveillance, Epidemiology and End Results programma (SEER), een netwerk van het National Cancer Institute dat informatie over diagnoses van kanker en de behandelingen verzamelt. SEER voert regelmatige follow-up uit op overleven en om nieuwe invasieve diagnoses van kanker vast te leggen.

De onderzoekers keken naar het aantal secundaire kankers die zich 10 of meerdere jaren later hadden ontwikkeld na diagnose van prostaatkanker. Algemeen hadden mannen gediagnosticeerd met prostaatkanker een lager risico op het ontwikkelen van een tweede kanker. Maar toen de onderzoekers keken naar de patiënten die uitwendige bestraling hadden gekregen, vonden ze dat deze op 70 procent meer kans hadden op rectale kanker en 40 procent meer kans op blaaskanker.

Radiotherapie is een standaard behandeling voor prostaatkanker en de onderzoekers benadrukken dat hun bevindingen niet aandringen op het verbieden van deze behandeling, in het bijzonder voor mensen die geen goede kandidaten zijn voor een operatie.

"Prostaatkanker heeft een uitstekende prognose. Maar omdat patiënten meestal een lange tijd overleven is er toch aanleiding tot bezorgdheid over het risico van een secundaire kanker," zegt studie auteur Elizabeth J. Davis, MD, een collega aan de UM Medical School . " Lange termijn overlevenden die een behandeling hebben ondergaan met radiotherapie en hun artsen moeten alert blijven en letten op symptomen van blaas- en rectumkanker."

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats