Dieet beïnvloedt resistentie van bijen tegen bestrijdingsmiddelen


Het voederen van honingbijen met een natuurlijke voeding van stuifmeel maakt ze significant resistenter tegen pesticiden dan voederen met een kunstmatig dieet, volgens een team van onderzoekers, die ook vonden dat pesticideblootstelling veranderingen veroorzaakt in de expressie van genen die gevoelig zijn voor voeding.

"Honingbijen worden blootgesteld aan honderden pesticiden, terwijl ze foerageren op bloemen en ook door imkers die chemicaliën gebruiken om voor bijen schadelijke organismen te bestrijden," aldus Christina Grozinger, hoogleraar entomologie en directeur van het Center for Pollinator Research, Penn State. "Onze studie toont aan dat blootstelling aan niet-letale dosissen van ten minste twee van deze bestrijdingsmiddelen grote veranderingen veroorzaakt in de expressie van genen betrokken bij ontgifting, immuniteit en voeding detectie. Dit is consistent met de resultaten van eerdere studies die hebben aangetoond dat pesticideblootstelling het immuunsysteem van bijen belaagt. Bovendien blijkt uit onze studie dat er een sterke band is tussen voeding en blootstelling aan pesticiden op moleculair niveau. "

Bij het onderzoeken van dit verband ontdekten de onderzoekers dat dieet een aanzienlijke invloed heeft op de overlevingsduur van bijen die een dodelijke doses van een bestrijdingsmiddel hebben binnen gekregen.

"Deze interactie tussen blootstelling aan pesticiden en de voeding is waarschijnlijk de aanleiding van onze bevinding dat het voeren van de bijen met een complex dieet van stuifmeel - hun natuurlijke voeding - ze aanzienlijk beter bestand maakt tegen dodelijke dosissen van een bestrijdingsmiddel dan wanneer we ze voeden met een meer eenvoudig, kunstmatige dieet, "zei Daniel Schmehl, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Florida.

Om de gevolgen van blootstelling aan bestrijdingsmiddelen op de genexpressiepatronen van honingbijen te bepalen voedden de wetenschappers de bijen eerst met één van de twee miticiden - coumaphos of fluvalinaat, de twee meest voorkomende en vaak aangetroffen bestrijdingsmiddelen in de korf - gedurende een periode van zeven dagen. Op de zevende dag extraheerden de onderzoekers RNA bij de bijen, brachten een fluorescerende RNA merker aan en onderzochten verschillen in de genexpressie patronen - aangegeven door veranderingen in de fluoresentiepatronen - tussen de met pesticide behandelde bijen en de controle bijen.

"Wij vonden significante veranderingen in 1118 transcripten - of stukjes RNA - onder de bijen die één van de twee miticides hadden gekregen," aldus Schmehl. "Deze transcripten bevatten genen die betrokken zijn bij de ontgifting, immuniteit en voeding."

Op basis van de resultaten, voerde het team verschillende daaropvolgende analyses uit gericht op het begrijpen van de impact van pesticiden op de honingbijfysiologie. Eén van deze latere analyses onderzocht de gevoeligheid van bijen voor pesticiden na het nuttigen van een pollen dieet of kunstmatige voeding - ofwel een soja-eiwit of helemaal geen eiwit dieet. Het team voedde de bijen deze diëten tegelijkertijd met een dodelijke dosis van het pesticide chloorpyrifos, een insecticide dat vaak wordt gebruikt tegen plagen in landbouwgewassen en vaak aangetroffen wordt in bijenkorven. Ze namen de bijensterfte dagelijks op voor elk van de behandelingsgroepen gedurende 16 dagen.

De onderzoekers vonden dat de bijen die werden gevoed met een op stuifmeel gebaseerd dieet minder gevoelig waren voor chloorpyrifos in vergelijking met de bijen die op een kunstmatig dieet waren gezet.

De resultaten verschenen in de online uitgave van het Journal of Insect Physiology.

"Het is de eerste keer dat een dergelijk sterk verband tussen blootstelling aan pesticiden en dieet is bewezen op moleculair niveau, en de eerste keer dat de gevolgen van kunstmatige- versus natuurlijke diëten zijn onderzocht op het vlak van resistentie tegen pesticiden," zei Grozinger. "Dieet en voeding kunnen veel invloed hebben op het vermogen van de bijen om aan pesticiden en waarschijnlijk andere stressoren te weerstaan. De landbouw en de verstedelijking hebben de diversiteit van bloeiende planten beschikbaar voor bijen gevoelig verminderd wat voor hen stress meebrengt in het vinden van voedsel en hen waarschijnlijk gevoeliger maakt voor andere stressoren. Als we kunnen achterhalen welke diëten en bloeiende planten qua voedingswaarde optimaal zijn voor honingbijen, kunnen wij de bijen helpen zichzelf te redden."

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats