Uit studie blijkt samenhang tussen maternale blootstelling aan bestrijdingsmiddelen in de landbouw


Volgens een studie van onderzoekers van de UC Davis MIND Institute hebben zwangere vrouwen die in de nabijheid wonen van velden en boerderijen waar chemische bestrijdingsmiddelen worden toegepast een tweederde verhoogd risico op het krijgen van een kind met een autisme spectrum stoornis of andere vertraging in de ontwikkeling. De samenhang was sterker wanneer blootstelling heeft plaatsgevonden tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap.

De grote, op meerdere locaties in Californië gedane studie onderzocht de verbanden tussen specifieke klassen van pesticiden, waaronder organofosfaten, pyrethroïden en carbamaten, toegepast tijdens de zwangerschap van de deelnemers aan de studie en latere diagnoses van autisme en ontwikkelingsachterstand bij hun nakomelingen. Het is vandaag online gepubliceerd in Environmental Health Perspectives.

"Deze studie bevestigt de resultaten van eerder onderzoek dat verbanden heeft gemeld tussen het hebben van een kind met autisme en prenatale blootstelling aan chemicaliën in de landbouw in Californië," zei hoofdauteur van de studie Janie F. Shelton, een aan de UC Davis afgestudeerde student die nu overlegt met de Verenigde Naties. "Hoewel we nog moeten onderzoeken of bepaalde subgroepen meer kwetsbaar zijn voor blootstelling aan deze stoffen dan anderen, is de boodschap heel duidelijk: Vrouwen die zwanger zijn moeten extra maatregelen nemen om, waar mogelijk, niet in contact te komen met agrarische chemicaliën.”

Californië is de grootste agrarisch producerende staat in de natie met in 2010 een brutowinst van 38 miljoen dollar aan inkomsten uit landbouwgewassen. In de gehele staat wordt per jaar ongeveer 200 miljoen kilo aan actieve bestrijdingsmiddelen toegepast, het meeste in Central Valley ten noorden van Sacramento Valley en zuidelijk van de Imperial Valley op de California-Mexicaanse grens.

Hoewel pesticiden in de moderne landbouw-industrie van cruciaal belang zijn, zijn een aantal veel gebruikte bestrijdingsmiddelen neurotoxisch en kunnen ze een bedreiging vormen voor de ontwikkeling van de hersenen van het kind tijdens de zwangerschap, wat kan leiden tot vertraging in de ontwikkeling of autisme.

De studie werd uitgevoerd door het onderzoeken van de commerciële toepassing van pesticiden met behulp van het California Pesticide Use Report en het koppelen van de gegevens aan de woonadressen van de ongeveer 1.000 deelnemers aan de Northern California-based Childhood Risk of Autism from Genetics and the Environment (CHARGE) Studie. De studie bestaat uit gezinnen met kinderen in de leeftijd tussen 2 en 5 jaar, gediagnosticeerd met autisme of een ontwikkelingsachterstand of met een typische ontwikkeling. Het onderzoek wordt geleid door hoofdonderzoeker Irva Hertz-Picciotto, een onderzoeker van het MIND Instituut en hoogleraar en vice-voorzitter van het Department of Public Health Sciences van het UC Davis.

De meerderheid van de deelnemers aan de studie wonen in de Sacramento Valley, Central Valley en de grotere San Francisco Bay Area. Eenentwintig chemische verbindingen werden geïdentificeerd in de organofosfaten klasse, met inbegrip van chloorpyrifos, acefaat en diazinon. De tweede meest toegepaste klasse van pesticiden was pyrethroïden, een kwart daarvan was esfenvaleraat, gevolgd door lambda-cyhalothrin permethrine, cypermethrin en tau-fluvalinaat. Tachtig procent van de carbamaten waren methomyl en carbaryl.

Voor het onderzoek gebruikten de onderzoekers vragenlijsten om van de deelnemers te achterhalen waar ze woonden tijdens de periodes van pre-conceptie en zwangerschap. De adressen werden vervolgens aangebracht op een kaart met daarop de locaties van agrarische locaties, gebaseerd op de rapporten van pesticide-gebruik, om residentiële nabijheid te bepalen. De studie onderzocht ook welke deelnemers werden blootgesteld aan welke landbouwchemicaliën.

"We hebben in kaart gebracht waar onze deelnemers aan de studie 'leefden tijdens de zwangerschap en rond de tijd van de geboorte. In Californië moeten gebruikers van pesticiden melden welke pesticiden op welke plek, hoeveel en op welke datum wordt toegepast en hoeveel er wordt gebruikt,” aldus Hertz-Picciotto. ”We zagen dat bepaalde pesticides vaker toegepast werden in de buurt van woningen van moeders wier kinderen autisme ontwikkelden of vertraging opliepen in cognitieve- en andere vaardigheden.”

De onderzoekers zagen dat gedurende de onderzoeksperiode ongeveer een derde van de deelnemers aan de CHARGE Studie in de nabijheid woonden - binnen 1,25 tot 1,75 km - van de locaties waar pesticiden commercieel werden toegepast. Sommige verbanden werden groter naarmate moeders dichter bij de locaties van pesticide toepassing woonden en lager als bewoning in de buurt van een locatie afnam, dit volgens de onderzoekers.

Er was een associatie tussen de toepassing van organofosfaten, en dan vooral chloorpyrifos, tijdens het tweede trimester van de zwangerschap en een verhoogd risico op autisme spectrumstoornis. Er was een matige associatie tussen pyrethroïden en een autisme spectrumstoornis onmiddellijk voorafgaand aan de conceptie en in het derde trimester. Als er Carbamaten werden toegepast tijdens de zwangerschap was er een associatie met een vertraagde ontwikkeling.

Blootstelling aan insecticiden van omwonenden van agrarische gebieden kunnen problematisch zijn, vooral tijdens de zwangerschap, omdat de ontwikkeling van de foetale hersenen kwetsbaarder kunnen zijn dan bij volwassenen. Daar deze pesticiden neurotoxisch zijn kan er na blootstelling in de baarmoeder tijdens de vroege ontwikkeling vervorming optreden van de complexe processen van de structurele ontwikkeling en neuronale signalen, aanpassingen aan de excitatie en inhibitie mechanismen die de stemming beheersen, leren, sociale interacties en gedrag.

”In die vroege ontwikkelings-zwangerschapsperiode ontwikkelen de hersenen synapsen, de ruimtes tussen de neuronen, waar elektrische impulsen worden omgezet in neurotransmitting chemicaliën, die van de ene op de andere neuron overspringen om berichten door te geven. De vorming van deze verbindingen is heel belangrijk en kunnen heel goed beïnvloedt worden waar deze bestrijdingsmiddelen actief zijn en invloed hebben op de neurotransmission,” aldus Hertz-Picciotto.

Het CHARGE onderzoek onderstreepte het belang van de voeding van de moeder tijdens de zwangerschap, in het bijzonder het gebruik van prenatale vitamines om het risico van het krijgen van een kind met autisme te verminderen. Hoewel het onmogelijk is om het volledige risico als gevolg van milieu-blootstellingen te elimineren, zei Hertz-Picciotto dat het vinden van manieren om de blootstelling aan chemische bestrijdingsmiddelen te verminderen, met name voor de zeer jonge personen, belangrijk is.

”We moeten een dialoog openen over hoe dit kan worden gedaan, zowel op maatschappelijk- als op individueel niveau,” zei ze. ”Als het mijn familie betrof, zou ik niet dicht bij een locatie willen wonen waar zware pesticiden worden toegepast.”

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats