Parkinson: Hoe giftige proteïnen zenuwcellen belasten


Biomarkers en doeleiwitten vastgesteld in kwetsbare zenuwcellen

De ziekte van Parkinson is, op één na, de meest voorkomende neurodegeneratieve aandoening. Alleen al in Duitsland zijn bijna een half miljoen mensen aangetast. De focus van de aandoening ligt op de progressieve degeneratie van dopamine producerende zenuwcellen in een bepaald gebied van de middenhersenen, de substantia nigra. Verkeerd gevouwen eiwitten zijn de oorzaak. Tot voor kort was het onduidelijk waarom de schade beperkt blijft tot specifieke zenuwcellen. Een team van onderzoekers onder leiding van neurofysiologen uit Frankfurt heeft nu, met behulp van een genetisch muis-model van de ziekte van Parkinson, ontdekt hoe dit selectieve ziekteproces begint.

De progressieve vernietiging van een bepaald soort zenuwcellen in de substantia nigra, dopaminerge neuronen, veroorzaakt een tekort aan dopamine, de grootste oorzaak van de motorieke storing bij Parkinson patiënten. Hoewel het mogelijk is om het tekort aan dopamine voor een bepaalde tijd therapeutisch te compenseren, door bijv. toediening van L-dopa of dopamine agonisten, kunnen deze therapieën de progressieve vernietiging van neuronen niet stoppen.

Gedurende de laatste tientallen jaren hebben onderzoekers gen mutaties en giftige proteïne verzamelingen ontdekt die neurodegeneratie veroorzaken, waarbij de proteïne a-synuclein een wezenlijke rol speelt. Tot nu was het onduidelijk waarom alleen specifieke type zenuwcellen in de substantia nigra, zoals dopaminerge neuronen, beïnvloed worden door dit proces, terwijl andere zenuwcellen, die ook de mutant a-syncuclein tonen, zoals dopaminerge neuronen in de onmiddellijke omgeving, het ziekteproces met weinig gevolgen overleven.

Het onderzoeksteam onder leiding van Dr. Mahalakshmi Subramaniam en Prof. Jochen Roeper van het Instituut coor Neurophysiologie van de Goethe universiteit, in samenwerking met onderzoekers van Frankfurt's Experimental Neurology Group en van de Freiburg universiteit, demonstreerden voor het eerst hoe de gevoelige dopaminerge substantia nigra neuronen functioneel reageerden op giftige proteïnen in een genetisch muis-model. Een gemuteerd a-synculein gen (A53T), dat Parkinson veroorzaakt bij mensen, komt tot ontwikkeling in het muis-model.

In de huidige uitgave van het Journal of Neuroscience rapporteerden de onderzoekers dat de gevoelige dopaminerge substantia nigra neuronen reageerden op de ophoping van giftige proteïnen door de elektrische activiteit in de aangetaste middenhersengebieden aanzienlijk te verhogen. Het tegenovergestelde, de minder gevoelige, naastliggende dopaminerge neuronen, werden niet beïnvloed in hun activiteit. “Dit proces begint zo vroeg als één jaar voordat zich de eerste gebreken voordoen in het dopamine systeem, en is daardoor een vroege functionele biomarker die in de toekomst mogelijkheden zouden kunnen bieden bij preklinische ontdekking van een dreigende ziekte van Parkinson bij mensen,” legt Prof. Jochen Roper uit. “De mogelijkheid om in een preklinisch stadium risicogevallen te ontdekken is essentieel voor de ontwikkeling van neuro protectieve therapieën.”

De Frankfurt groep ontdekte ook een regulatorische proteïne, een ion kanaal, dat de elektrische activiteit, en de daarbij behorende stress, verhoogt in zenuwcellen als antwoord op oxidatieve beschadiging. Dit kanaal zorgt direct voor nieuwe doeleiwitten voor de neurobescherming van dopaminerge neuronen. In hersenschijfjes was de disfunctie van dit ion kanaal dat als een “elektrische rem” werkte voor dopamine neuronen, omkeerbaar, alleen maar door redox buffers toe te voegen.

Als therapeutische medicijnen de redox gevoeligheid van het kanaal zouden kunnen verminderen in toekomstige muis-modellen, zou de vernietiging van dopaminerge neuronen in de substantia nigra kunnen worden voorkomen. Op dit moment bestuderen de onderzoekers of soortgelijke processen plaatsvinden met andere Parkinson genen, en het ouderdomsproces op zich. “De lange termijn doelstelling is om de reikwijdte vast te stellen waarmee deze resultaten bij muizen naar mensen omgezet zouden kunnen worden,” zegt Roeper.

Vertaling: Ellen Lam


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats