Onderzoekers zijn bezig te ontdekken hoe het “liefdeshormoon” ons seksueel gedrag bepaalt


Oxytocine wordt ook wel “liefdeshormoon” genoemd omdat het een belangrijke rol speelt bij sociaal gedrag, zoals moederzorg en de binding tussen partners. In een studie gepubliceerd door Cell Press in hun tijdschrift Cell, laten onderzoekers weten dat ze op oxytocine reagerende hersencellen gevonden hebben die nodig zijn om bij vrouwtjesmuizen tijdens hun loopsheid (vruchtbare periode) te zorgen voor gepaste sociale interesse in mannetjes.

Deze neuronen, die zich in de prefrontale cortex bevinden, spelen mogelijk een rol bij andere aan oxytocine gerelateerde sociale gedragingen, zoals intimiteit, liefde en moeder-kindbinding.

Nathaniel Heintz, senior publicist bij de Rockefeller Universiteit, zegt daarover: ”Onze bevindingen suggereren dat bij zoogdieren, inclusief de mens, sociale relaties die de productie van oxytocine stimuleren, de hulp van deze pas ontdekte verbindingen inschakelen om complexe gedragsveranderingen, teweeggebracht door veranderende sociale situaties, te coördineren. Toekomstig onderzoek over de exacte werking van dit mechanisme dat dit interessante circuit aanstuurt, zal mogelijk inzicht verschaffen in afwijkingen die vallen onder de noemer autisme en andere gedragsafwijkingen.”

Oxytocinegevoelige neuronen zijn te vinden in vele hersenstructuren en benadrukken daarmee de belangrijkheid van dit hormoon bij diverse sociale gedragingen. Maar het is niet duidelijk welke cellen het doelwit zijn van de oxytocine of hoe dit hormoon zenuwnetwerken beïnvloedt. Een mogelijke aanwijzing werd gevonden toen Miho Nakajima, leidend onderzoeker en publicist van de Rockefeller Universiteit, een groep neuronen in de mediale prefrontale cortex ontdekte die fungeerde als oxytocinereceptor.

Toen de onderzoekers de werking van deze neuronen stopten, verloren vrouwtjesmuizen hun interesse in mannetjesmuizen tijdens hun vruchtbare periode en brachten ongeveer evenveel tijd bij hen door als bij een kunststof Legoblok. Opvallend was dat deze vrouwtjesmuizen een normale sociale interesse voor andere vrouwtjes behielden gedurende hun loopsheid, en ook voor de mannetjes wanneer zij niet in hun vruchtbare periode waren. Sterker nog, het sociale gedrag van mannetjesmuizen was niet aangetast na uitschakeling van deze neuronen.

Al met al laten deze resultaten zien dat de nieuw ontdekte groep oxytocinegevoelige neuronen een belangrijk aspect van sociaal gedrag bij vrouwtjesmuizen regelen.
“Ons werk toont het belang aan van de prefrontale cortex bij sociale en seksuele gedragingen en suggereert dat deze belangrijke cellen een rol spelen bij andere aspecten van het gedrag als antwoord op verhoogde oxytocineniveaus die zich voordoen in een keur van verschillende omstandigheden”, aldus Heintz.

Vertaling: Gerda Gjaltema


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats