Oxytocine vergemakkelijkt het overschrijven van angstige ervaringen


Het is reeds lang bekend dat het hormoon oxytocine niet alleen een hechtend effect heeft in de moeder-kindrelatie en bij seksuele partners maar het wordt ook beschouwd als anxiolytische. De wetenschappers van de afdeling Psychiatrie en Psychotherapie aan de Universiteit van Bonn, samen met hun collega's van het Duitse Cancer Research Center in Heidelberg en de Universiteit van Chengdu (China) zijn nu in staat geweest het nuttig effect ervan bij het overschrijven van angstige ervaringen te bewijzen. "Oxytocine versterkt eigenlijk het uitsterven: Onder zijn invloed, neemt de verwachting van terugkerende angst veel meer af dan zonder oxytocine," zegt onderzoeksleider prof Hurlemann.

Het team van wetenschappers creëerde angst bij 62 gezonde mannelijke proefpersonen. In de hersenscanner bekeken de proefpersonen met video brillen foto’s, bijvoorbeeld van menselijke gezichten. Voor 70 procent van de beelden kregen zij een zeer korte, onaangename elektrische schok toegediend via electroden aan de handen. "Op deze manier werden bepaalde beelden in het geheugen van de proefpersonen geassocieerd met een ervaring van angst," legt Prof. Hurlemann uit. De wetenschappers gebruikten twee methoden om te bewijzen dat deze koppeling van een bepaalde foto en pijn eigenlijk werd verankerd in de hersenen van de proefpersonen: De verwachting van een elektrische schok manifesteerde zich door verhoogd koud zweten dat werd gemeten via huidgeleiding. Bovendien toonden de hersenscans aan dat de angst bijzonder actief was in de hersengebieden.

De helft van de proefpersonen kregen oxytocine via een neusspray. De rest kreeg een placebo. Dan begon de eindfase waarin aan de testpersonen meerdere malen dezelfde foto’s als voorheen werden getoond zonder toedienen van elektrische schokken. Bij de mannen onder invloed van oxytocine was de amygdala, het angstcentrum in de hersenen, over het algemeen veel minder actief dan bij de controlegroep, terwijl de angst-remmende gebieden gestimuleerd waren. Initieel veroorzaakte het hormoon een grotere angst die dan aanzienlijk meer afnam dan bij de personen zonder oxytocine. De wetenschappers verklaren dit door het speciaal effect van de boodschapper: "Oxytocine versterkt aanvankelijk bewuste indrukken van de proefpersonen en dus de reactie op de elektrische schok, maar na een paar minuten overheerst het anxiolytische effect", zegt Prof. Hurlemann.

De onderzoekers hopen dat angstpatiënten sneller geholpen kunnen worden met behulp van oxytocine en dat een terugval beter kan voorkomen worden. Daarnaast veronderstellen zij dat het hormoon waarschijnlijk de binding tussen therapeut en patiënt bevordert met als gevolg het succes van de behandeling. "Echter moet dit eerst nog aangetoond worden door klinische studies", zeggen de wetenschappers van de Universiteit van Bonn Hospital.

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats