Nieuws




Kan “knuffelhormoon” bescherming bieden tegen verslavingen?


Verslavingsgedrag zoals drugs- en alcoholmisbruik kan in verband gebracht worden met een slechte ontwikkeling van het zogenaamde “liefdeshormoon”-systeem in ons lichaam in een vroeg stadium van onze kindertijd, volgens onderzoekers van de Universiteit van Adelaide.



 

Dit baanbrekende idee kwam voort uit een beoordeling van een wereldwijde studie naar oxytocine, bekend als het “liefdeshormoon” of de “bindingsdrug” vanwege de belangrijke rol in het versterken van sociale interacties, moederliefde en deelgenootschap.

De speciale editie van deze maand van de internationale uitgave Pharmacology, Biochemistry and Behaviour behandelt de huidige stand van zaken rond het verband tussen oxytocine en verslaving, met als gast-redacteur dr. Femke Buisman-Pijlman van de Universiteit van Adelaide’s School of Medical Sciences.



 

Dr. Buisman-Pijlman, met een achtergrond van zowel verslavings- als familiestudies, zegt dat het gebrek aan weerstand van sommige mensen aan verslavingsgewoontes in verband gebracht kan worden met een slechte ontwikkeling van hun oxytocine systemen.

“We weten dat pasgeboren baby’s al een oxytocinegehalte in hun lichaam hebben, en dit helpt om de o-zo belangrijke band tussen moeder en kind tot stand te brengen. Maar onze oxytocine systemen zijn nog niet volledig ontwikkeld bij de geboorte – ze ontwikkelen nog tot ons derde jaar en dat betekent dat onze systemen vatbaar kunnen zijn voor een reeks invloeden, zowel van binnen als van buiten,” zegt dr. Buisman-Pijlman.

Ze zegt dat dat het oxytocine zich gewoonlijk ontwikkelt op basis van ervaringen.

“Eerder onderzoek wees uit dat er een hoge mate van verschil is in onze oxytocine niveaus. Wij zijn geïnteresseerd in het hoe en waarom mensen zulke verschillende oxytocine niveaus hebben, en wat we eraan kunnen doen om een heilzame invloed te krijgen op gezondheid en welzijn.”



 

Ze zegt dat onderzoek laat zien dat sommige risicofacturen voor drugverslaving al in het vierde levensjaar bestaan. “En omdat de bouwstenen van het oxytocine systeem klaar zijn met ontwikkeling rond ons derde levensjaar, zou dit onderzoek van cruciaal belang kunnen zijn. Oxytocine kan de bevrediging van drugs en de aandrang verminderen, maar alleen als het systeem zich goed ontwikkelt.”

Haar theorie is dat tegenslag op zeer jonge leeftijd de sleutel is tot een verzwakte ontwikkeling van het oxytocine systeem. “Deze tegenslagen kunnen een moeizame bevalling zijn, verstoorde emotionele binding of mishandeling, ontbering, of ernstige infectie, om er maar een paar te noemen,’ zegt dr. Buisman-Pijlman.


 

“Inzicht in wat er gebeurt in het oxytocine systeem gedurende de eerste levensjaren zou ons kunnen helpen om dit aspect van verslavingsgedrag te ontrafelen en die wetenschap gebruiken voor behandeling en preventie.”

Vertaling: Ellen Lam


Dr Femke Buisman-PijlmanTelephone +61 8 8313 5989
Position Senior Lecturer
Email femke.buisman-pijlman@adelaide.edu.au
Fax +61 8 8224 0685
Building Medical School North
Floor/Room 5 11c
Campus North Terrace
Org Unit Clinical and Experimental Pharmacology

http://www.adelaide.edu.au/directory/femke.buisman-pijlman



Ontvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats