Nieuw onderzoek wijst op verhoogd risico op veneuze trombo-embolie onder NSAID gebruikers


Een vandaag online gepubliceerde, nieuwe studie in de Rheumatology uitgave laat zien dat er statistisch een aanzienlijk verhoogd risico bestaat op veneuze trombo-embolie (VTE) – een toestand van diepe aderlijke trombose en longembolieën – onder gebruikers van ‘non-steroidal anti-inflammatory drugs’, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAIDs). Deze uitkomst heeft grote gevolgen voor de gezondheid, gezien het algemene, gangbare gebruik ervan.

NSAIDs vallen onder de meest algemeen gebruikte medicatie ter wereld, en ze staan al langer bekend om hun mogelijke averechtse uitwerking. Echter, de epidemiologische gegevens over het risico op VTE onder de gebruikers van NSAIDs zijn beperkt. In deze nieuwe studie stelde een onderzoeksteam, onder leiding van Patompong Ungprasert van het Bassett Medical Centre in New York, een systematische beoordeling en meta-analyse samen van observatiestudies die het risico op VTE vergeleken bij NSAID gebruikers en niet-gebruikers.

Zes studies (één cohortstudie en vijf gecontroleerde onderzoeken) naar 21.401 VTE gevallen werden verwerkt in de analyse, die een aanzienlijk statisch verhoogd VTE risico liet zien onder gebruikers van NSAIDs, met een verhoogd risico van globaal 1.80-voud, vergeleken met niet-gebruikers van NSAIDs.

De hoofdschrijver van het onderzoek, Patompong Ungprasert, geeft als commentaar: “Dit is de eerste systematische weergave en meta-analyse van gepubliceerde observatieonderzoeken, gericht op het risico van VTE onder gebruikers van NSAIDs. Er zijn wel wat beperkingen bij deze studie, zoals het feit dat de NSAIDs geëvalueerd zijn in één groep, maar niet alle individuele NSAIDs verhogen het risico op VTE.

“Onze resultaten laten een statistisch, substantieel verhoogd risico op VTE zien onder gebruikers van NSAIDs. Waarom NSAIDs het risico op VTE kunnen verhogen is niet duidelijk. Het houdt waarschijnlijk verband met COX-2 remming, dat leidt tot thromboxaan-prostaglandine onbalans. Artsen zouden zich van dit verband bewust moeten zijn en NSAIDs zouden met de nodige behoedzaamheid voorgeschreven moeten worden, vooral voor patiënten met een verhoogd risico op VTE”.

Vertaling: Ellen Lam


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats