Lange termijn ploegendienst in verband gebracht met verminderde hersenactiviteit


Impact lijkt op z'n hoogst na 10 jaar; herstel kan minstens 5 jaar duren

Van ploegendiensten, net als chronische jet lag, is bekend dat de interne biologische klok van ons lichaam wordt verstoord (dagelijks terugkerende ritmes), en in verband wordt gebracht met een reeks gezondheidsproblemen als maagzweren, hart- en vaatziektes, stofwisselingsproblemen, en sommige vormen van kanker.

Echter, weinig is bekend over de potentiële invloed op de hersenfuncties, zoals het geheugen en de verwerkingssnelheid.

Daarom volgden de onderzoekers de cognitieve vaardigheden van meer dan 3000 mensen die in meerdere sectoren werkzaam waren, of gestopt waren met werken, op 3 tijdstippen: 1996, 2001 en 2006.

Iets minder dan de helft (1484) van de deelnemers aan de steekproef, die gekozen waren uit patiëntenlijsten van drie plaatselijke artsen in drie verschillende regio's in Zuid-Frankrijk, had minstens 50 dagen van het jaar in ploegendienst gewerkt.

De deelnemers hadden de exacte leeftijden van 32, 42, 52 en 62 jaar ten tijde van de eerste serie tests, die erop gericht was om het langetermijn en kortetermijn geheugen te bepalen, alsmede de verwerkingssnelheid en algemene (globale) cognitieve vaardigheden. In totaal werden 1197 mensen beoordeeld op alledrie de tijdstippen.

Ongeveer 1 op de 5 van degenen met werk (18,5%) en een vergelijkbaar deel van degenen die niet meer werkten (17,9%), hadden in ploegendienst gewerkt, die beurtelings versprong van ochtenden naar middagen naar avonden.

Bij de eerste serie analyses werd gekeken naar welke afwijkende werkuren in verband gebracht konden worden met een achteruitgang van cognitieve vaardigheden.

De gegevens lieten zien dat degenen die onlangs, of vroeger, in ploegendienst hadden gewerkt, lager scoorden op geheugen, verwerkingssnelheid, en algemene hersencapaciteit/intellect dan degenen die alleen tijdens normale kantooruren hadden gewerkt.

De tweede serie analyses was gericht op de impact van werken in een verspringende ploegendienst, en ontdekt werd dat, vergeleken met degenen die nooit een dergelijke dienst
gedraaid hadden, diegenen die dat wel hadden, en ook al 10 jaar of langer deden, verminderde globale cognitieve en geheugen scores behaalden - vergelijkbaar met 6,5 jaar leeftijd gebonden geestelijke aftakeling.

Als laatste onderzochten de onderzoekers of stoppen met werken in ploegendienst in relatie gebracht kon worden met een herstel in geestelijke vaardigheden.

De resultaten hielden in dat het mogelijk was om cognitieve vaardigheden terug te winnen na het stoppen met werken in ploegendienst, maar dat dit minstens vijf jaar zou duren; verwerkingssnelheid uitgesloten.

Dit is een observatiestudie, dus er kunnen geen definitieve conclusies getrokken worden over oorzaak en gevolg, maar het ontwrichten van de biologische klok in het lichaam als gevolg van ploegendiensten kan fysiologische stressfactoren genereren, die op hun beurt de hersenfuncties kunnen beïnvloeden, suggereren de onderzoekers.

Ze wijzen er op dat een ander onderzoek tevens vitamine D gebrek in verband heeft gebracht met een verslechterd waarnemingsvermogen.

"De geobserveerde cognitieve achteruitgang in de huidige studie zou belangrijke consequenties voor de veiligheid kunnen hebben, niet alleen voor de betreffende personen, maar ook voor de gemeenschap in zijn geheel, gezien het stijgende aantal banen in risicovolle situaties die 's nachts uitgevoerd worden," waarschuwen de onderzoekers.

Op z'n minst wijzen de uitkomsten erop dat het in de gaten houden van de gezondheid van mensen die al 10 jaar ploegendienst draaien, de moeite waard zou zijn, zeggen ze.

Vertaling: Ellen Lam


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats