Muizen met MS-achtige aandoening kunnen weer lopen na menselijke stamcelbehandeling


Muizen die ernstig waren getroffen door een toestand die vergelijkbaar is met multiple sclerose ( MS ) waren in staat om binnen twee weken weer te kunnen lopen nadat ze waren behandeld met menselijke neurale stamcellen. De vondst, die potentiële nieuwe wegen onthult voor de behandeling van MS, zal op 15 mei 2014 in het tijdschrift Stem Cell Reports online worden gepubliceerd op.

In opvallend contrast met actieve gezonde muizen, moesten de muizen met een MS- achtige aandoening worden gevoed met de hand omdat ze niet lang genoeg konden staan om zelf te
eten en drinken. Toen wetenschappers getransplanteerde menselijke neurale stamcellen in de MS muizen plaatsten, verwachten ze eigenlijk geen voordeel van de behandeling: ze dachten dat de muizen de cellen zouden afwijzen, vergelijkbaar met een afwijzing van een orgaantransplantatie.

Waarvan verwacht werd dat het een routine-experiment zou zijn, leverde het bij de eerste poging al spectaculaire resultaten op.

" Mijn postdoc dr. Lu Chen kwam naar me toe en zei: 'De muizen zijn aan het lopen.' Ik heb haar niet kunnen geloven", zei co-senior auteur, dr Tom Lane, een hoogleraar pathologie aan de Universiteit van Utah. Hij begon de studie met co-eerste auteur Chen van de Universiteit van Californië, Irvine.

Binnen een opmerkelijk korte tijd van 10 tot 14 dagen hadden de muizen motorische vaardigheden herwonnen. En tot zelfs zes maanden later vertoonden ze geen tekenen van achteruitgang.

"Dit resultaat opent een heel nieuw gebied van onderzoek voor ons om erachter te komen
waarom het werkte. " merkte Jeanne Loring , Ph.D., senior co-auteur en directeur van het Centrum voor Regeneratieve Geneeskunde aan het Scripps Research Institute in La Jolla, Californië. " We hebben inmiddels allang het oorspronkelijke plan opgeschoven. "

Meer dan 2,3 miljoen mensen wereldwijd hebben MS, een ziekte waarbij het immuunsysteem lichaamseigen myeline, een isolatielaag van de omliggende zenuwvezels aanvallen. De daaruit voortvloeiende schade remt de overdracht van zenuwimpulsen, produceert een breed scala aan symptomen zoals moeite met lopen en kan leiden tot een verminderd gezichtsvermogen, vermoeidheid en pijn.

Huidige FDA-goedgekeurde medicijnen vertragen vroege vormen van aanvallen van de ziekte van het immuunsysteem langzaam. In de afgelopen jaren zijn wetenschappers bezig geweest met het zoeken naar manieren om MS te stoppen of om dit mogelijk zelf om te keren. Zulke ontdekkingen zouden patiënten kunnen helpen met deze laatste of progressieve stadia van de ziekte waarvoor er op dit moment geen behandelingen zijn.

De resultaten van de studie met de muizen tonen aan dat er minstens een gedeeltelijke omkering is van de symptomen. Aanvallen door het eigen immuunsysteem worden afgestompt en de beschadigde myeline wordt gerepareerd.

"De manier waarop we de neurale stamcellen maakten blijkt belangrijk te zijn", zei
Loring, terwijl ze de redenen achter de uitkomsten beschrijft.

Voorafgaand aan de transplantatie, een afstuderende student en co-eerste auteur
van de publicatie, Ronald Coleman, volgde zijn intuïtie en groeide de cellen, zodat ze minder opeengepakt voorkwamen op de petrischaal dan normaal. Juist door af te wijken van het protocol leverde dit een menselijke neurale soort stamcellen die uiterst krachtig bleken te zijn. De experimenten zijn inmiddels met succes herhaald met cellen onder dezelfde omstandigheden , maar door verschillende onderzoeksgroepen.

In tegenstelling tot wat Lane en Loring intuïtief voorspelden, namelijk dat de stemcellen zouden worden afgestoten, was dit niet het geval. Al een week na de behandeling waren er geen tekenen van de getransplanteerde stamcellen bij de muizen. In plaats van wat een simpelweg als een handicap had ‘moeten’ zijn, bleek een significant voordeel.

De menselijke neurale stamcellen sturen chemische signalen die de eigen cellen van de muis om de instrueren om de schade die veroorzaakt is door MS te herstellen. Experimenten door Lane's team suggereren dat TGF-beta-eiwitten één soort signaal compenseren , maar waarschijnlijk zijn er anderen. Deze uitkomsten hebben belangrijke implicaties voor het vertalen van het werk naar klinische proeven in de toekomst .

"In plaats van stamcellen bij een patiënt in te enten, wat vanuit een medisch oogpunt zeer uitdagend zou zijn, zouden we in staat om een medicijn te ontwikkelen dat kan worden gebruikt om de therapie veel gemakkelijker te leveren, " zei Lane.

Bij klinische onderzoeken als het lange termijn doel, zijn volgende stappen om de duurzaamheid en veiligheid van de stamceltherapie bij muizen te beoordelen.

"We willen proberen om zo snel en zorgvuldig mogelijk te werken. " aldus Lane. "Ik zou heel graag iets zien dat het herstel zou kunnen bevorderen en de pijn zou kunnen verlichten bij patiënten met MS ."

Vertaling: Tim Dollee



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats