Opvliegers verhogen risico op heupfractuur


Een uitgebreide studie toont het verband tussen symptomen van de menopauze en de gezondheid van de botten.

Washington, DC - Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism hebben vrouwen met matige tot ernstige opvliegers en nachtelijk zweten tijdens de menopauze, de neiging tot een lagere botdichtheid en meer kans op een heupfractuur.

Menopauze is het stadium waarin de eierstokken stoppen met de productie van hormonen en de menstruatie stopt. Ongeveer 60 procent van de vrouwen ervaren opvliegers gedrurende meerdere jaren.

Postmenopauzale vrouwen lopen een groter risico op het ontwikkelen van osteoporose, een aandoening waarbij de botten structureel verzwakken en meer kans hebben om te breken.

Het risico voor de menopauze groep is hoger omdat de overgang het normaal proces van botverlies versnelt. Bij postmenopauzale vrouwen heeft het lichaam de neiging om oud botweefsel sneller af te breken dan dat het kan worden vervangen.

"Onze bevindingen tonen aan dat vrouwen die matige of ernstige symptomen van de menopauze vertonen meer kans hebben op problemen met de gezondheid van hun botten,” zei Carolyn J. Crandall, MD, MS, van de David Geffen School of Medicine aan de University of California, Los Angeles. "Dit is de eerste grote cohort studie die de relatie tussen overgangsklachten en gezonde botten bij postmenopauzale vrouwen onderzoekt.”

De prospectieve cohort studie onderzocht gegevens van 23.573 deelnemers aan de Women's Health Initiative (WHI) Clinical Trial. De deelnemers waren vrouwen tussen de leeftijd van 50 en 79. De studie, die werd uitgevoerd bij 40 klinische centra in het hele land omvatte jaarlijkse bezoeken van deze vrouwen gedurende 8 jaar.

Tijdens het eerste bezoek werd aan de deelneemsters gevraagd naar hun symptomen van de menopauze, zoals opvliegers en nachtelijk zweten. De WHI deelnemers werden vervolgens gecontroleerd op breuken tijdens de follow-up periode. Onder de deelnemers hadden 4867 hun botdichtheid gemeten als onderdeel van een nevenonderzoek.

Uit de analyse bleek dat vrouwen, die matige of ernstige opvliegers gemeld hadden, meer kans hadden op een heupfractuur tijdens de follow-up periode dan vrouwen die geen symptomen van de menopauze hadden. Na correctie op leeftijd, BMI en demografische factoren, vond men dat vrouwen met matige tot ernstige overgangsklachten een lagere botmassadichtheid hadden bij de nek en de rug.

"Meer onderzoek is nodig om het verband tussen de gezondheid van de botten en de symptomen van de menopauze zoals opvliegers te verduidelijken,” zei Crandall. "Beter begrip zou artsen helpen in het adviseren van vrouwen om osteoporose en andere botaandoeningen te voorkomen. Vrouwen met opvliegers en die hun botten willen beschermen kunnen al opteren voor gezonde leefgewoonten zoals het vermijden van roken en overmatig alcoholgebruik, te oefenen en het nemen van voldoende calcium en vitamine D."

Vertaling Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats