Het gebruik van media tegen stress kan leiden tot gevoelens van schuld en falen


Degenen die het meest zouden moeten kunnen profiteren van mediagebruik ervaren lagere niveaus van herstel.

Na een lange dag werken wil je soms gewoon TV kijken of een videospelletje spelen om te ontspannen, even stoom af te blazen. Men veronderstelt dat men zich beter zal voelen. Maar uit een recente studie gepubliceerd in het Journal of Communication, door onderzoekers aan de Johannes Gutenberg University Mainz, Duitsland, en de Vrije Universiteit Amsterdam, bleek dat gestresserde mensen die na het werk televisie kijken of een videospelletje spelen zich niet ontspannen voelen maar eerder gevoelens van schuld en falen ervaren.

Leonard Reinecke (Johannes Gutenberg University Mainz) en Tilo Hartmann en Allison Eden, (Vrije Universiteit Amsterdam) vroegen aan 471 deelnemers te denken aan de vorige dag en te rapporteren hoe zij zich hadden gevoeld na het werk en welke media ze hadden gebruikt. De onderzoekers vonden dat mensen die bijzonder vermoeid waren de neiging hadden te denken dat hun mediagebruik een vorm van uitstel was. Ze hadden het gevoel dat ze bezweken aan hun verlangen van mediagebruik in plaats van het uitvoeren van meer belangrijke taken. Als gevolg daarvan hadden ze een hoger risico op schuldgevoel na mediagebruik. Deze gevoelens van schuld verminderden de positieve effecten van mediagebruik zoals herstel en vitaliteit.

De resultaten suggereren ook een paradoxaal patroon tussen uitputting en media geïnduceerd herstel: degenen die via het mediagebruik het meest zouden hebben kunnen profiteren van herstel ervaarden lagere niveaus van herstel omdat ze hun mediagebruik beschouwden als een mislukking van hun zelfcontrole.

Voorafgaand onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van ontspanningsmedia een "recovery ervaring" produceert die ons helpt om mentaal los te komen van stress op het werk en te ontspannen, maar het biedt ook een ervaring van meesterschap (bijvoorbeeld door het verslaan van een computerspel of door het bekijken van een film waarbij men moet nadenken) en een gevoel van controle van de vrije tijd. Als gevolg daarvan voelen mensen zich energieker en vitaler na mediagebruik en tonen zelfs sterkere cognitieve prestaties dankzij het mediageïnduceerd herstel.

"Wij beginnen beter te begrijpen dat mediagebruik gunstige effecten kan hebben op ons welzijn door het media geïnduceerd herstel. Onze huidige studie is een belangrijke stap op weg naar een dieper inzicht. Het toont aan dat in het echte leven de relatie tussen mediagebruik en welzijn ingewikkeld is en dat het gebruik eran in conflict kan geraken met andere minder aangename maar meer belangrijke taken en doelen in het dagelijks leven ", zei Reinecke. "We beginnen te kijken naar mediagebruik als een oorzaak van uitputting. In tijden van smartphones en mobiel internet lijkt de alomtegenwoordige beschikbaarheid van informatie en communicatie vaak een last en een stresselement te zijn in plaats van een hulpbron voor herstel."

Vertaling: Andre Teirlinck



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats