Ingrediënt uit plantaardige olie sleutel tot het vernietigen van maagzweer bacterie


Therapeutische nanodeeltjes temperen H. pylori bacteriën en ontstekingen bij muizen, die leiden tot maagzweren en maagkanker

De bacterie Helicobacter pylori wordt sterk geassocieerd met maagzweren en kanker. Om de infectie te bestrijden, ontwikkelden de onderzoekers van de University of California, San Diego School of Medicine en de Jacobs School of Engineering LipoLLA, een therapeutisch nanodeeltje dat linoleenzuur bevat, een component in plantaardige oliën. Bij muizen was LipoLLA veilig en effectiever tegen H. pylori-infectie dan de standaard behandelingen met antibiotica.

De resultaten zijn online gepubliceerd op 24 november in de Proceedings van de National Academy of Sciences.

"Huidige H. pylori behandelingen worden geconfronteerd met een grote uitdaging - resistentie tegen antibiotica", zegt Liangfang Zhang, PhD, professor in de UC San Diego Moores Cancer Center en het ministerie van Nanostructurering. "Ons doel was om een nanotherapeutic te ontwikkelen dat het maagmilieu kan verdragen, H. pylori doden en geen resistentie oproept." Zhang en Marygorret Obonyo, PhD, assistent-professor in de Moores Cancer Center en het Department of Medicine, zijn senior mede-auteurs van de studie.

LipoLLA is een lipide (vet) deeltje dat linoleenzuur bevat. Wanneer LipoLLA H. pylori ontmoet, versmelt het met het bacterieel membraan. Dan stoot het deeltje linoleenzuur zijn lading uit, verstoort het membraan en doodt de bacteriën.

Zhang, Obonyo en hun team labelden LipoLLA deeltjes met fluorescerende markers, gaf ze aan muizen en keken toe hoe de deeltjes zich verdeelden in de maagwand en er zich nestelden. Na de behandeling maten ze de bacteriële lading in de maag en de inflammatiemarkers. In vergelijking met standaard antibiotica therapieën, was LipoLLA effectiever bij het wegwerken van H. pylori. Wat meer is, LipoLLA was niet giftig voor de muizen en de bacteriën hadden geen resistentie ontwikkeld.

"Dit is de eerste stap om te controleren of we deze therapeutische nanodeeltjes kunnen aanmaken en om aan te tonen dat het werkt om de H. pylori kolonisatie te verminderen. We zijn nu bezig met de verdere ontwikkeling van het deeltje, waardoor het stabieler en efficiënter wordt," zei Zhang.

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats