Immuuncellen in de lever leiden tot vette leverziekte en leverkanker


De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het gerenommeerde medisch tijdschrift Cancer Cell.

Leververvetting - vette lever te wijten aan alcoholmisbruik - wordt voornamelijk veroorzaakt door overmatige consumptie van vet en suiker in combinatie met een gebrek aan lichaamsbeweging of een sedentaire levensstijl. Dit wordt aangeduid als niet alcoholische leververvetting (NAFLD). Als NAFLD chronisch wordt - bijvoorbeeld door middel van de voortdurende opname van veel vetten en suikers in combinatie met een gebrek aan beweging, ontstaat een chronische ontstekingsreactie in het weefsel van de lever.

Dit kan leiden tot niet-alcoholische steatohepatitis (NASH) - een leverziekte met duidelijk detecteerbare pathologische veranderingen van het weefsel. Deze leverziekten (NAFLD en NASH), samen met chronische virale infecties zijn de meest voorkomende oorzaken van leverkanker of hepatocellulair carcinoom (HCC).

In de Verenigde Staten lijden ongeveer 90 miljoen mensen aan NAFLD. In Europa zijn het er meer dan 40 miljoen en zelfs in landen als India en China stijgt het aantal gevallen als gevolg van de stijgende ongezonde levensstijl. Het is verontrustend te noemen dat in alle van de hierboven genoemde gebieden het aantal NAFLD en NASH patiënten steeds groter wordt. Het gevolg is dat de incidentie van HCC tengevolge van NASH en NAFLD eveens wereldwijd stijgt. In de Verenigde Staten is HCC de snelst groeiende vorm van kanker op dit moment. Er bestaat geen effectieve behandeling voor HCC patiënten waarvan er elk jaar gemiddeld 800.000 sterven.

T-cellen betrokken bij de ontwikkeling van leververvetting, NASH en HCC.

De mechanismen die de ziekten, zoals leververvetting, steatohepatitis en HCC , veroorzaken zijn nog niet wijd en zijd bekend. Echter, immuuncellen, CD8 + T-cellen en NK T-cellen blijken een belangrijke rol te spelen. Deze bevinding werd ontdekt door een groep van wetenschappers onder leiding van prof Mathias Heikenwälder, prof Matthias Tschöp, Dr Kerstin Stemmer, Dr Kristian Unger, prof Ulrike Protzer en de werkgroep van Dr Hans Zischka van het Helmholtz Zentrum in München samen met een team onder leiding van Prof Percy Knolle van de Technische Universität München (TUM), prof Achim Weber van het Zurich University Hospital en Dr Monika Wolf, Instituut voor Chirurgische Pathologie, Universitair Ziekenhuis van Zürich.

Het diermodel dat voor het onderzoek werd gebruikt om de effecten van het metabool syndroom * op lange termijn te bestuderen werd gebruikt om te onderzoeken welke nieuwe mechanismen leververvetting veroorzaken en hoe dit kan leiden tot leverkanker.

Inflammatoire toestanden bieden een aanknopingspunt voor preventie en behandeling.

De wetenschappers veronderstellen dat een bestaande metabolische onbalans leidt tot activering en migratie van immuuncellen naar de lever. De immuuncellen interageren met levercellen en triggeren een ontstekingsreactie die het leverweefsel aantast en de metabolische activiteit van de levercellen destabiliseert. "Aanvankelijk promoten de immuuncellen vette leverdegeneratie.

De ontsteking veroorzaakt door specifieke immuuncellen, moedigt de progressie van de vette lever pathologie aan en veroorzaakt NASH. Deze processen vormen de basis voor de lever cel degeneratie die HCC kan veroorzaken” verklaart prof Heikenwälder, die het onderzoek leidde. "Onze resultaten verstrekken volledig nieuwe inzichten in de ontwikkeling van deze ernstige leverziekten. Voortbouwend op deze kennis, willen we nu nieuwe, preventieve en therapeutische strategieën ontwikkelen om deze ziekten te bestrijden ." De eerste studies zijn al aan de gang in een preklinisch model.

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats