Namaak enzym imiteert het natuurlijke ontgiftingsmechanisme in levercellen


Molybdeenoxidedeeltjes kunnen de rol van het endogene enzym sulfietoxidase overnemen, basis voor een nieuwe therapeutische toepassing.

Wetenschappers van de Johannes Gutenberg universiteit van Mainz in Duitsland hebben ontdekt dat molybdeen trioxide nanodeeltjes oxideren van sulfiet in sulfaat in de levercellen, overeenkomstig met het enzym sulfietoxidase. De gefunctionaliseerde molybdeen trioxide nanodeeltjes kunnen de celmembranen doorkruisen en accumuleren in de mitochondriën, waar ze de activiteit van sulfietoxidase kunnen herstellen.

Sulfietoxidase is een molybdeen met enzymen in de mitochondriën van lever- en niercellen, die de oxidatie van sulfiet naar sulfaat katalyseren tijdens de proteïne en lipide (vet) stofwisseling en speelt daarmee een belangrijke rol in de cellulaire ontgiftingsprocessen.

Een gebrek aan functionele sulfietoxidase is een zeldzame maar fatale genetische ziekte die neurologische afwijkingen veroorzaakt als mentale achterstand, fysieke vervormingen en degeneratie van de hersenen, wat uiteindelijk leidt tot een vroegtijdige dood. Verschillende behandelingen met dieet of medicijnen tegen een sulfietoxidase gebrek zijn toegepast met middelmatig resultaat.

Het feit dat molybdeenoxide werd geintegreerd in het active gedeelte van het enzym, gaf inspiratie voor de huidige benadering van het team van wetenschappers onder leiding van prof. Wolfgang Tremel van het JGU Institute of Inorganic Chemistry and Analytical Chemistry, evenals dr. Dennis Strand en prof. Susanne Strand van het Department of Internal Medicine of the Mainz University Medical Center.

Verlaagde niveaus van sulfietoxidase kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken, zelfs voor in andere opzichten gezonde mensen. Daarbij, sulfiet wordt gebruikt als conserveringsmiddel in voedsel etc., rode wijn, druivensap of augurken in een pot. Mensen met een laag sulfietoxidase niveau reageren met symptomen als vermoeidheid, astma, verlaagd bloedsuikergehalte, of hoofdpijn.

Met hun studie begeven de onderzoekers uit Mainz zich op wetenschappelijk onbekend terrein, want tot nu toe zijn er maar een paar onderzoeken bekend over enzymatisch actieve nanodeeltjes. "Het is inderdaad verbazingwekkend, dat simpele anorganische nanodeeltjes een enzymatische activiteit kunnen nabootsen," zegt Ruben Ragg, hoofdauteur van deze studie.

In een eerder onderzoek hebben prof. Wolfgang Tremel en zijn team laten zien dat vanadiumoxide nanodraden een enzymatisch aangezette aangroeiwerende werking bevatten die schepen beschermt tegen de invasie van micro organismen uit zee. "Het is een al lang bestaand doel in de scheikunde om namaak enzymen te produceren die de essentiële en algemene princpes van natuurlijke enzymen imiteren," voegt Tremel toe.

Er is toenemend bewijs dat nanodeeltjes kunnen fungeren als imitaties van enzymen. Van sommige nanomaterialen is bekend dat ze enzym-achtige activiteiten vertonen, maar het kenmerk van de chemische eigenschappen van het enzym zou moeten zijn om transformaties in cellen te katalyseren in aanwezigheid van andere rivaliserende reacties. Dit is moeilijk tot stand te brengen, omdat het compatibiliteit vereist met andere cellulaire reacties die onder soortgelijke omstandigheden en aantallen werkzaam zijn. Zodoende zijn namaak enzymen niet alleen nuttig om het reactiemechanisme van oorspronkelijk aanwezige enzymen te begrijpen, maar ook voor toekomstige toepassingen als therapeutisch middel.

Tegelijkertijd zou het gebruik van molybdene nanodeeltjes meerdere voordelen kunnen bieden. "Molybdene oxidedeeltjes zijn aanzienlijk goedkoper en stabieler dan genetisch geproduceerde enzymen," voegt dr. Filipe Natalio toe, samenwerkingspartner van de Martin Luther universiteit in Halle-Wittenberg. Natalio ontwerpt nieuwe materialen die complexe structuren uit de natuur kunnen nabootsen door een breed scala van kennis bijeen te brengen, van materiaalkunde tot biologie en scheikunde. De volgende stap in het project zal zijn om te testen of de enzym activiteit van de nanodeeltjes in dienst gesteld kan worden van levende organismen.

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats