Cafeïne heeft verschillende uitwerking op jongens en meisjes na de pubertijd, volgens studie


Cafeïnegebruik door kinderen en tieners neemt sinds tientallen jaren toe, voor een groot deel dankzij de populariteit van frisdranken en energiedrankjes met cafeïne, wat nu zelfs gepromoot worden voor kinderen zo jong als vier jaar. Desondanks is er weinig onderzoek naar het effect van cafeïne op jonge mensen.

Een wetenschapper die zulke onderzoeken initieert, is Jennifer Temple, PhD, co-hoogleraar van the Department of Exercise and Nutrition Sciences, Universiteit van Buffalo School of Public Health and Health Professions.

Haar nieuwe onderzoek wijst uit dat jongens en meisjes, na de puberteit, verschillende hartritmes en bloeddruk vertonen na inname van cafeïne. Meisjes vertonen ook wat verschil in het effect van cafeïne tijdens hun menstruatiecyclus.

De studie "Cardiovascular Responses to Caffeine by Gender and Pubertal Stage," wordt 16 juni online gepubliceerd in de Juli 2014 uitgave van het blad Pediatrics.

Eerdere onderzoeken, met inbegrip van dit onderzoeksteam, hebben laten zien dat cafeïne bloeddruk en hartritme verhoogt bij kinderen, tieners en volwassenen, inclusief pre-puberale jongens en meisjes. Het doel was om te ontdekken of het verschil in geslacht bij cardiovasculaire reacties op cafeïne sterker werd na de puberteit en of deze reacties verschilden gedurende de fases van de menstruatiecyclus.

Temple zegt "We ontdekten bij de deelnemers een interactie tussen geslacht en dosis cafeïne, bij jongens een sterkere reactie op cafeïne dan bij meisjes, alsook interacties tussen puberteit, geslacht en cafeïne dosis, met duidelijk verschil in geslacht ná de puberteit, maar niet vóór de puberteit.

"Uiteindelijk," zegt ze, "vonden we verschillen in reacties op cafeïne tijdens de menstruatiecyclus bij meisjes na de pubertijd, met verlaging van hartritme dat sterker was in de tweede helft van de menstruatiecyclus na de ovulatie, en verhoging van de bloeddruk dat sterker was in de pre-ovulatie fase van de menstruatiecyclus.

"Tijdens dit onderzoek keken we uitsluitend naar de lichamelijke resultaten van cafeïne opname," zegt ze. Fases in de menstruatiecyclus, gemarkeerd door veranderende hormoonspiegels, zijn de folliculaire fase, beginnend op de eerste dag van de menstruatie en eindigend bij de ovulatie, en de luteale fase, die op de ovulatie volgt en gemarkeerd wordt door aanzienlijk hogere progesteron niveaus dan de fase ervoor.

Toekomstig onderzoek op dit gebied zal de omvang vaststellen hoe het verschil in geslacht beïnvloed wordt door lichamelijke factoren, zoals steroïde hormoonspiegels, of door verschillen in cafeïnegebruik, cafeïnegebruik door leeftijdgenoten of meer zelfstandig en gecontroleerde aankopen van frisdranken, zegt Temple.

Dit dubbelblinde, placebo gecontroleerde, doses gerelateerde onderzoek werd gefinancierd door een beurs van de National Institute on Drug Abuse van de National Institutes of Health.

Het onderzocht hartritme en bloeddruk voor en na toediening van placebo en twee doses cafeïne (1 en 2 mg/kg) bij pre-puberale (8-9 jarigen; n= 52) en post-puberale (15-17 jarigen; n= 49) jongens (n= 54) en meisjes (n=47).

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats