Nieuws

 


Het haar van kleine kinderen geeft aanwijzingen over hun leven in de baarmoeder


Net zoals de jaarringen van een boom, kan het haar veel informatie prijsgeven over het verleden.

Het kan laten zien of iemand recentelijk drugs heeft gebruikt of dat een atleet aan de doping was. Het kan informatie verschaffen over hormonen en milieugif aan het licht brengen.

En, zoals een onderzoeksteam van de Universiteit van Wisconsin-Madison laat zien in een studie met resusaapjes en gepubliceerd in de april 2014 uitgave van Pediatric Research, kan het ook iets prijsgeven over de baarmoeder zelf waarin de baby werd gevormd.

Het is de eerste keer dat researchers het haar van kleine kinderen hebben gebruikt om de hormonale omgeving te onderzoeken waarin de foetus verbleef tijdens de ontwikkeling en dit belooft een schat aan nieuwe informatie op te leveren. De uitkomsten hebben verstrekkende gevolgen op verschillende gebieden, van neonatalogie tot psychologie, sociale wetenschap en neurologie.

"We hadden dit 'Aha!' moment toen we ons realiseerden dan we het haar van pasgeborenen konden gebruiken, omdat het 1 tot 2 maanden vóór de geboorte begint te groeien," zegt Christopher Coe, UW-Madison professor in de psychologie en directeur van het Harlow Center for Biological Psychology. "Het geeft ons een kijkje in de prenatale hormoonhuishouding."

Haar het dichtst bij de schedel geeft de meeste informatie, maar door naar beneden langs de haarschacht te gaan, passeren we in feite iemands hormonale tijdslijn.

Voor het niet-ingrijpende onderzoek namen de onderzoekers kleine haarmonsters van moeder resusaapjes en hun kleintjes door een gewone tondeuse te gebruiken. Het haar werd gewassen en verpulverd tot fijn poeder in een snelle molen. De hormonale signatuur kon daarna afgelezen worden met behulp van een nieuwe massa-spectometrie methode.

De onderzoekers waren benieuwd naar de verschillen in hormonen bij babies van jongere moeders en meer ervaren moeders. Om hun nieuwsgierigheid te testen vergeleken ze apen-moeders in dezelfde leeftijd als 15-jarige meisjes met oudere apen in dezelfde leeftijd als zwangere, jong volwassen vrouwen.

"Er ontstond een tiener zwangerschapsmodel," zegt Coe. "Je bent zelf nog in de groei, en als je 15 bent en zwanger, zijn moeder en de zich ontwikkelende baby meer met elkaar in competitie."

De onderzoekers gebruikten resusaapjes omdat zij een ideaal soortmodel vormen voor mensen.

Het is algemeen bekend dat de leeftijd een rol speelt bij de zwangerschap en bevalling, en een groeiend aantal bewijzen laat zien dat de niveaus van sommige hormonen - zoals het stresshormoon cortisol en vrouwelijke hormonen zoals oestrogeen - hoger zijn bij jonge moeders en jonge vrouwen die voor het eerst zwanger zijn.

Eerdere studies hebben hoge cortisol niveaus aangetoond en medicijnen die daarop lijken kunnen een blijvende invloed hebben op de zich ontwikkelende hersenen, inclusief verminderde reflexen en aandacht, en een verhoogd aantal emotionele- en leerproblemen.

Tijdens onderzoek van de apen ontdekten de researchers dat cortison, een inactieve vorm van cortisol, hoger was bij jonge moeders en hun babies dan in het haar van de oudere moeders en hun kleintjes.

Babies van jonge moeders hadden tevens een hoger estron niveau (een vorm van oestrogeen) en testosteron in hun haar dan babies van oudere moeders. Niveaus van beide hormonen waren verrrassend genoeg hetzelfde bij jongens- èn meisjesbabies.

Zowel Coe als Amota Kapoor, hoofdredacteur van het onderzoek en vroeger postdoctoraal onderzoeker in Coe's laboratorium, zijn vooral benieuwd of deze verschillen impact hebben op de 'mannelijkheid en vrouwelijkheid' van de babies; of hogere doses van deze steroïde hormonen tijdens de foetale ontwikkeling tot meer uitgesproken geslachtsverschillen kan leiden op latere leeftijd.

De uikomsten zetten vraagtekens bij alles, van het belang van geboorteverloop tot stereotiep "jongens" en "meisjes" gedrag van kinderen.

Daarbij, wat er gebeurt met de zich ontwikkelende foetus in de baarmoeder zou invloed kunnen hebben op het risico van chronische ziekten op latere leeftijd, zegt Kapoor.

"Type 2 diabetes, stofwisselingsproblemen, hart-en vaatziekten, psychiatrische afwijkingen - er zou voor de geboorte al een hele massa lange termijn stressmaatregelen genomen kunnen worden," zegt Kapoor, nu assistent onderzoeker van het Wisconsin National Primate Research Center's Assay Services.

Ze referreerde aan een door de epdemioloog David Barker gestelde theorie, die suggereert dat de zich ontwikkelende foetus "geprogrammeerd" wordt in reactie op het baarmoeder milieu.

Degenen die de mensheid bestuderen zijn "echt opgetogen, omdat het niet ingrijpend is," zegt Kapoor, alhoewel genoeg haar verzamelen een uitdaging is die de onderzoekers bijna, maar nog niet helemaal opgelost hebben; de meeste babies zijn niet zo behaard als andere primaten.

Voor het resus onderzoek was Kapoor - in samenwerking met collega Curtis Hedman van de Wisconsin State Laboratory of Hygiene - in staat om een nieuwe methode te verfijnen om naar gelijktijdig naar meerdere hormonen te kijken.

Het lukte haar om acht hormomen gelijktijdig te analyseren en werkt nu aan een verhoging van dat aantal.

Voor Coe zorgt dit "test-concept" onderzoek voor een wereld aan nieuwe mogelijkheden.

Omdat haar niet-giftig is en stabiel bij kamertemperatuur, is het eenvoudig te bewaren en te vervoeren.

"Hoe bereid het prenatale milieu de weg voor op een risico of het herstelvermogen?" vraagt hij. De nieuwe samenwerking is een onverwacht geschenk. Het is meer dan alleen maar super technologie of een super idee."

Vertaling: Ellen Lam



- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Bezoek ook eens Leefbewust Plaza en steun ons werk


Gratis plaatjes voor gebruik op social media sites zoals Facebook

Link



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats