Studie toont aan dat medicatie vaak, onbedoeld en verkeerd gegeven wordt aan jonge kinderen


Volgens de onderzoekers van Nationwide Children's Hospital (Landelijk Kinderziekenhuis), hebben jaarlijks 63.000 kinderen onder de zes jaar te maken gekregen met fouten van medicatie buiten het ziekenhuis tussen 2002 en 2012. Iedere acht minuten krijgt er één kind te maken met een meestal goedbedoelende ouder of verzorger die onbedoeld een medische fout maakt.

De meest voorkomende fouten van medicatie bij kinderen onder de zes jaar gebeuren thuis, een ander verblijf of op school. De meest voorkomende medicijnen waar fouten mee gemaakt worden zijn pijnstillers en koortsremmers zoals ibuprofen en paracetamol.

"Dit gebeurt vaker dan mensen zich mogelijk realiseren" volgens Huiyun Xiang, MD, MPH, PhD, directeur van het Centrum for Pediatric Trauma Research (centrum voor kindergeneeskundig trauma onderzoek) in het landelijk kinderziekenhuis, en hoofdonderzoeker bij het ziekenhuis centrum voor onderzoek naar verwondingen en het beleid hiervoor. "De getallen die wij hier noemen zijn nog steeds een onderschatting van de ware omvang van deze incidenten aangezien het hier alleen maar gaat over de aan het nationale vergif centra gerapporteerde gevallen.

Gevallen waarin deze fouten gemaakt kunnen worden zijn, als verzorgers dezelfde medicatie twee keer geven, het verkeerd lezen van de instructies of de toediening van de verkeerde medicatie.

"Wij constateerden dat jongere kinderen kwetsbaarder waren voor fouten dan oudere kinderen, waarbij kinderen onder één jaar, 25 procent van al die gevallen uitmaakten" volgens Xiang, senior auteur van de studie die gepubliceerd werd door kindergeneeskunde en ook lid is van de faculteit aan The Ohio State University College of Medicine (De Ohio staatsuniversiteit voor medicijnen)

"Er worden volksgezondheid richtlijnen gebruikt voor het verlagen van de frequentie en de ernst van fouten bij medicatie onder jonge kinderen," volgens Henry Spiller, directeur van Central Ohio Poison Center (centraal centrum van Ohio voor vergiftiging) en co auteur van de studie. "Productverpakking moet worden herzien op een manier die nauwkeurige dosering en instructies weergeeft, en een betere etikettering voor betere leesbaarheid voor de ouders."

Vertaling Manuka Buisman


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats